Hoe kies je de juiste koffiebonen?
Beste koffiebonen kiezen
Wij helpen je om de beste koffiebonen voor jou te vinden door antwoord te geven op de volgende vragen:
- In hoeverre heeft de branding invloed op de smaak van koffie?
- Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta bonen?
- In welke koffie vind je de meeste cafeïne?
- Wat voor invloed heeft de maalgraad op je koffie?
- Wat zijn specialty koffiebonen en wat onderscheidt deze koffiebonen?
- Hoe bewaar je het best jouw (gemalen) koffie?
Alles over de branding en smaakintensiteit
De manier waarop een koffieboon is gebrand, heeft invloed op de smaakintensiteit van de koffie. Een lichte branding zorgt voor een milde smaak. Hierin vind je fruittonen terug, die een frisse afdronk geven aan de koffie. Voor een kop filterkoffie gebruik je het liefst een licht tot mild gebrande koffieboon. Hoe donkerder de branding, hoe intenser en bitterder de smaak. Maak je een melkspecialiteit, zoals een cappuccino of latte macchiato? Dan is een donker gebrande boon meer geschikt. Deze zorgt voor net wat meer smaak en pit.
Arabica vs Robusta
Verschil tussen Arabica en Robusta
De meest gedronken koffiesoort is die van de Arabica koffieboon. Deze koffiebonen hebben een verfijnde smaak en neigen eerder naar zoet of zuur dan naar bitter. De Robusta boon is stevig van smaak. Deze koffiebonen zijn juist meer bitter dan zoet of zuur. In tegenstelling tot Arabica zal je nooit 100% Robusta koffiebonen vinden. Dit zou erg bitter smaken. Maar door de Arabica en Robusta koffiebonen met elkaar te mengen, krijgt de melange net wat meer pit. Je kan wel zeggen dat de koffiemarkt voor grofweg 80% uit Arabica en 20% uit Robusta bestaat.
Verschil in cafeïne
Arabica koffie bevat minder cafeïne dan Robusta koffie. Dit komt doordat Arabica koffiebonen minder weerstand hebben dan Robusta koffiebonen. Robusta groeit lager en heeft meer met ongedierte te maken. De plant beschermt zich hiertegen door meer cafeïne aan te maken, bijna 2 keer zoveel als Arabica. Daarnaast geven licht gebrande koffiebonen meer cafeïne af dan donker gebrande koffiebonen. De licht gebrande koffiebonen behouden het meest zijn natuurlijke smaak en dus meer cafeïne. Is cafeïne niet voor jou weggelegd? Dan zijn er ook speciale decaf koffiebonen waar je uit kan kiezen.
Specialty koffiebonen
Koffiebonen zijn overal te koop. Zo vind je ze in de supermarkt, online, maar ook in speciaalzaken. De kwaliteit van koffiebonen is essentieel voor de smaak én de levensduur van jouw koffiemachine. Zo zorgen te vette, onrijpe of rotte koffiebonen ervoor dat jouw bonenmaler sneller slijt. En dat wil je natuurlijk niet hebben. Wij raden daarom aan dat je kwalitatief goede koffiebonen in je bonenmaler doet. Schaf verse koffiebonen aan en kijk goed wanneer de bonen gebrand zijn. We leggen je het in onderstaand artikel verder uit.
Tips voor de maalgraad
Nadat je de juiste koffiebonen hebt gekocht, is het belangrijk dat je deze ook juist in jouw koffiemachine en bonenmaler gebruikt. Zo gebruik je bij elk soort koffiemachine een andere maalgraad voor je koffiebonen. Bij een filterkoffiemachine gebruik je een grovere filtermaling en in een espressomachine gebruik je een hele fijne espressomaling. De maalgraad is van grote invloed op de smaak van je koffie. Smaakt de koffie te zuur? Draai dan de maalgraad wat fijner. Smaakt de koffie te bitter? Draai dan de maalgraad wat groffer.
Koffiebonen bewaren
Je weet nu welke koffiebonen bij jou passen en hoe je deze koffiebonen in jouw koffiemachine gebruikt. Alleen dan blijft er nog één vraag over: hoe ga je jouw koffie bewaren? Daarvoor hebben wij nog wat laatste tips om ervoor te zorgen dat jij van een verse kop koffie geniet. Koop daarom altijd verse koffie en bewaar dit in een luchtdichte verpakking.