Hoe kies je de juiste maalgraad voor jouw koffie?
Juiste maalgraad kiezen
Nadat je een koffiemachine aanschaft, is het belangrijk dat je de maalgraad van jouw koffiebonen instelt. Hier komen een paar factoren bij kijken. We helpen jou een handje verder door antwoord te geven op de volgende vragen:
- Wat is het verschil tussen espressomaling en filtermaling?
- Hoe stel je de juiste maalgraad in?
- Wat is het verschil tussen koffiebonen en gemalen koffie?
Vergelijking espressomaling en filtermaling
Espressomaling | Filtermaling | |
---|---|---|
Geschikt voor | Pistonmachines | Filter koffiezetapparaten |
Maalgraad | Fijn | Normaal |
Intensiteit koffie | Sterk | Normaal |
Doorlooptijd | Snel | Lang |
Cremalaag | Ja | Nee |
Wat is het verschil tussen espresso en filtermaling?
Espressomaling: voor pistonmachines
Je gebruikt espressomalingen voor pistonmachines. Zo bereidt het koffiezetapparaat in korte tijd onder hoge druk een espresso. Bij het zetten van een bak koffie met een pistonmachine is de doorlooptijd kort. Hierdoor komt er een cremalaag op je koffie. Daarbij is de maling van je koffieboon erg belangrijk. Voor een espresso heb je altijd een fijne maling nodig. Wanneer de koffiebonen te grof zijn gemalen, loopt het water te snel door en is je koffie een stuk minder smaakvol. Houd er rekening mee dat niet iedere pistonmachine een ingebouwde bonenmaler heeft. Voor sommige machines koop je er los een bonenmaler bij.
Filtermaling: voor filterkoffiezetapparaten
De snelfiltermaling is een stuk grover dan de espressomaling. Bij koffiezetten met een filterapparaat is de doorlooptijd langer en wordt de koffie met minder druk gezet. Het is dus belangrijk dat het water gemakkelijk door de koffie heen druppelt. De smaak van filterkoffie is dus altijd minder intens dan die van een espresso en je koffie krijgt geen cremalaag. Deze ontstaat namelijk alleen onder hoge druk.
Maalgraad instellen
Het kan zijn dat je nog niet helemaal tevreden bent over de koffiesmaak uit jouw koffiemachine. Dan raden we aan dat je de maalgraad van jouw koffiemachine verandert. Smaakt de koffie te zuur? Draai dan de maalgraad wat fijner. Smaakt de koffie te bitter? Draai dan de maalgraad wat grover. Doe dit wel in kleine stapjes. Zodra je de maalgraad verandert, merk je meteen verschil in smaak. Helpt dit niet? Probeer dan eens andere koffiebonen. Bevalt de koffiesmaak nog steeds niet? Kijk dan eens naar de watertemperatuur, de koffiesterkte of de waterhoeveelheid.
Wat is het verschil tussen koffiebonen en gemalen koffie?
Koffiebonen: vers
De meest verse bak koffie zet je met hele koffiebonen. Deze maal je zelf fijn in jouw koffiemachine of in een losse bonenmaler. Hoe verser de koffiebonen zijn waarmee je koffie zet, hoe intenser de koffiesmaak is. Je bewaart koffiebonen het best in een luchtdichte verpakking voor ongeveer 6 maanden. Als de koffie in aanraking komt met zuurstof, start het verouderingsproces van de koffieboon. Hierdoor wordt de koffie die je zet minder smaakvol. De bonen blijven een maand vers, daarna verandert de smaak. Voor de beste smaakervaring raden we je aan dat jij je koffiebonen binnen een maand opmaakt.
Snelfiltermaling: minder vers
Voorgemalen koffiebonen verliezen een stuk sneller hun smaak. Hierbij start het verouderingsproces van de koffieboon erg snel. Wanneer je een zak voorgemalen koffie openmaakt, raden we aan dat je gemalen koffie binnen 2 weken opmaakt. Wil je langer van verse koffie genieten? Kijk dan eens naar een bonenmaler. Zo maal je zelf je koffie fijn voor in jouw koffiemachine.