Welke koffiesmaak past bij jou?
Koffiebonen in het kort
Branding koffieboon | Smaak | Type koffiezetapparaat | Koffiespecialiteit |
---|---|---|---|
Licht | Mild en fruitig | Pistonmachine, filter koffiezetapparaat | Espresso, filterkoffie, caffè latte |
Medium | Rond en zacht | Volautomaat, pistonmachine, filter koffiezetapparaat, cafètiere, percolator | Espresso, lungo, filterkoffie, cappuccino, latte macchiato |
Donker | Krachtig en intens | Volautomaat, cafetière | Espresso, lungo |
Koffiebonen kiezen
Koffiebonen ruiken en smaken heerlijk, maar hoe vind je nou net de bonen die jij juist lekker vindt? Wij helpen je graag bij het kiezen van koffie die het beste bij jou past. In dit artikel leggen we je de branding van koffiebonen uit en waar ze vandaan komen. Een vuistregel: hoe lichter de boon, des te meer fruittonen je proeft. Hoe donkerder de koffieboon, des te meer bitters je proeft.
Licht gebrande koffiebonen
Licht gebrande koffiebonen worden voor een korte tijd aan een relatief lage temperatuur blootgesteld. Zo herken je de bonen aan hun lichte kleur. Doordat de koffie op een lage temperatuur gebrand is, vind je geen olielaag op de koffieboon. Op deze manier behoudt de koffieboon zijn natuurlijke smaak. De koffie heeft een zachte en subtiele smaak met een lichte, zurige afdronk. Je drinkt deze koffiebonen in de vorm van een milde espresso of een koffiespecialiteit die rijkelijk gevuld is met melk, zoals een caffè latte.
Medium gebrande koffiebonen
Medium gebrande koffiebonen zijn iets donkerder dan de licht gebrande koffiebonen. Hierdoor smaken deze koffiebonen iets intenser. Doordat er meer aroma’s vrijkomen, proef je een vollere smaak. De bonen zijn alleen nog niet lang genoeg aan de hitte blootgesteld om een olielaagje te ontwikkelen. Daardoor proef je de natuurlijke smaak van de koffie nog steeds. Zo ervaar je een lichtzure smaak met een bittere afdronk. Hoe donkerder de boon gebrand wordt, hoe meer je richting de chocolade achtige tonen gaat. Het voordeel van medium gebrande koffie, is dat je ze met veel koffiespecialiteiten kunt zetten
Donker gebrande koffiebonen
De donker gebrande koffiebonen hebben een krachtig en intense smaak. Deze bonen zijn lang gebakken op een hoge temperatuur. Door de lange branding zijn de natuurlijke smaken bijna allemaal verdwenen en maken die plaats voor een heleboel aroma’s. Hierdoor krijg je een volle en bittere koffie. Zo drink je een espresso met een karakteristieke, krachtige smaak.
De smaak verschilt per werelddeel
Koffie groeit rondom de evenaar. Deze plek noemen we ook wel de koffiegordel. Hier groeit de koffie het beste vanwege het warme klimaat. Zuid-Amerika is het werelddeel waar men de meeste koffiebonen produceert. Deze koffiebonen zijn perfect voor blends, dus ook voor een breed publiek. Alle werelddelen hebben een andere smaaksoort. Koffies uit Amerika neigen naar een frisse, zoete en notige smaak. In Afrika gaan de koffies richting een bloemige, zure smaak en in Azië smaken de bonen kruidig en aards. We leggen je dit hieronder wat uitgebreider uit.
Amerika
Amerika is een grote koffieproducent en te verdelen in 2 smaakrichtingen. In Zuid-Amerika proef je een chocolade achtige, notige smaak met een lage zuurgraad. In Midden-Amerika heeft de koffie een licht notige, fruitige met een wat zuurdere smaak. Over het algemeen hebben deze koffiebonen een lichte body met een goed gebalanceerde, zure smaak en fruitige ondertonen.
Afrika
Koffies uit Afrika hebben een medium body met een zuurtje. Zoek je een verfijnde koffiesmaak? Dan raden we Afrikaanse koffiebonen aan. Deze koffiebonen zijn fruitig, bloemig met een hoge zuurgraad.
Azië
Koffiebonen uit Azië bestaan uit een donkere, rijke smaak. Zo zijn deze koffiebonen het minst zuur, maar neigen de koffiebonen meer naar een kruidige en aardse smaak. Dit proef je voornamelijk in de nasmaak.