Wat is diafragma?
Wat is diafragma?
De sensor van je camera heeft licht nodig om het beeld om te zetten in een foto. Met het diafragma wordt de lensopening bedoeld waardoor het licht op de sensor valt. De grootte van deze opening bepaalt hoeveel licht er binnenkomt op de sensor. Daarnaast is diafragma een belangrijke factor in het bepalen van de scherptediepte. Een kleine scherptediepte betekent dat er een klein deel in de foto scherp is en een groot deel onscherp.
Hoe werk het precies?
Je kunt de lensopening van je camera het beste vergelijken met de pupil van je oog. Op een zonnige dag buiten, is je pupil klein. Zodra het buiten donker wordt, worden je pupillen groter zodat je toch nog goed kunt zien. Een grote lensopening zorgt er net als bij een oogpupil voor dat er in donkere situaties meer licht binnenkomt. Om een helder beeld te vormen, blijft de lensopening klein als er genoeg licht is voor de camera.
Wanneer gebruik ik het?
Een camera past het diafragma zelf aan in de automatische modi. Als je meer controle wilt hebben over de belichting, pas je de grootte van de lensopening zelf aan. In donkere situaties waarin je niet wilt dat je foto onderbelicht raakt, gebruik je een grotere lensopening. Als je een portretfoto maakt waarin alleen de persoon scherp moet zijn, gebruik je een grote lensopening. Hiermee creëer je een kleine scherptediepte. Een foto waarin alles scherp is bereik je met een kleine lensopening.
Hoe herken ik het diafragma op mijn camera?
Diafragma herken je aan de letter 'f' met daarachter een getal. Dit getal loopt vaak van 1.4 tot 22 of 30. Bij een hoog getal hoort een kleine lensopening, precies het tegenovergestelde dus. Als je een grote lensopening nodig hebt, kies je voor een getal vanaf ongeveer 5.6. Voor een foto waarin alles scherp moet zijn, gebruik je een hoog getal vanaf ongeveer 11. Onthoud dus goed: hoe groter de lensopening, ofwel hoe groter het diafragma, hoe kleiner het getal.