Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Andrea

Wat is een onderdruk en bovendruk?

Tijdens het meten van je bloeddruk krijg je 2 verschillende waardes te zien. Het hoogste getal is de bovendruk en het laagste getal is de onderdruk. Deze waardes worden weergegeven in mmHg, wat staat voor millimeter kwik. Zowel de onderdruk als de bovendruk zijn nodig om een gezonde bloeddruk te bepalen. Daarom leggen we hier uit wat het betekent.
Onderdruk

Wat is onderdruk?

De onderdruk wordt ook wel de diastolische bloeddruk genoemd. Deze diastolische druk wordt weergegeven in mmHg en is het laagste getal dat je ziet tijdens de meting. De onderdruk laat zien hoe hoog de druk op je bloedvaten is op het moment dat je hart zich ontspant. Bij de gemiddelde volwassene ligt de normale onderdruk tussen de 60 en 90 mmHg.

Bovendruk

Wat is bovendruk?

De bovendruk wordt ook wel de systolische druk genoemd. Deze systolische bloeddruk wordt weergegeven in mmHg en is het hoogste getal dat je ziet tijdens de meting. De bovendruk laat zien hoe hoog de druk op je bloedvaten is op het moment dat je hart samenknijpt. De gemiddelde bovendruk bij volwassenen ligt tussen de 120 en 140 mmHg.

Onderdruk meten

Een te hoge onderdruk

Wanneer je last hebt van een hoge onderdruk, staan vooral de kleine bloedvaten onder spanning. Als je onderdruk te hoog is, komt het vaak door een langzaam werkende schildklier, of een aanleg in je genen. Een te hoge bloeddruk komt het vaakst voor bij jonge volwassenen met overgewicht. Bij mensen met een te hoge onderdruk neemt het risico op een hartaanval, beroerte of andere hart- en vaatziektes toe. Houd daarom je bloeddruk bij met een bloeddrukmeter en neem bij twijfel contact op met je huisarts.

Bloeddrukmeter

Een te lage onderdruk

Een lage onderdruk komt weinig voor. Wanneer je onderdruk te laag is en je bovendruk gezond is, loop je geen grotere kans op het krijgen van gezondheidsrisico's. Zodra een lage onderdruk gepaard gaat met een lage bovendruk, kun je wel klachten krijgen zoals duizeligheid. Ook hier is het verstandig om bij twijfel contact op te nemen met de huisarts.

Hoge bovendruk meten

Een te hoge bovendruk

Een hoge bovendruk wordt ook wel hypertensie genoemd. Ongeveer één op de 4 Nederlanders heeft hier last van. Wanneer je bovendruk te hoog is, staan de grote slagaderen onder druk waardoor zuurstof minder goed naar andere organen wordt gestuurd. Dit zorgt voor veel gezondheidsrisico's, zoals een verhoogd risico op een hartinfarct, een beroerte of dementie. Als je één keer een hoge bovendruk meet, loop je niet gelijk risico. Het is wel verstandig om je bloeddruk regelmatig te meten, zodat je een veelvoorkomende hoge bovendruk op tijd in de gaten hebt. Neem in dat geval altijd contact op met de huisarts.

Lage bovendruk meten

Een te lage bovendruk

Een lage bovendruk is meestal onschuldig en brengt weinig gezondheidsrisico's met zich mee. Wanneer je bovendruk te laag is voor een langere periode, kun je last krijgen van duizeligheid. Ook daalt je bovendruk tijdelijk als je snel opstaat of als het warm weer is. Veel mensen moeten dan een paar seconden stilstaan voor de duizeligheid weer verdwijnt. Ondanks dat een lage bovendruk niet heel gevaarlijk is, is het wel verstandig om naar de huisarts te gaan als je flauwvalt of regelmatig last hebt van ernstige duizeligheid.

Andrea
Artikel van:
Andrea Bloeddrukmeter specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.