Wat is een normale bloeddruk?
Bloeddrukwaarden
Bloeddrukwaarden worden weergegeven in mmHg. Dit staat voor millimeter kwik. Het hoogste getal staat voor de bovendruk en het onderste getal staat voor de onderdruk.
Normale bloeddruk voor de gemiddelde volwassene
Voor volwassen mannen en vrouwen zonder gezondheidsklachten gelden de standaard richtlijnen. Een normale onderdruk ligt tussen de 60 mmHg en 90 mmHg en een normale bovendruk ligt tussen de 120 mmHg en 140 mmHg. Vanaf je 40ste is het risico op een verhoogde bloeddruk groter. Het is dan verstandig om je bloeddruk met een bloeddrukmeter in de gaten te houden. Wanneer je last hebt van gezondheidsklachten kan een normale bloeddruk voor jou anders zijn. Let op: neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.
Normale bloeddruk bij ouderen
Voor ouderen boven de 70 jaar gelden andere richtlijnen dan bij volwassenen. Een hoge bloeddruk kan namelijk beter zijn dan een lage bloeddruk. Vooral ouderen met gezondheidsklachten moeten in overleg met de huisarts bepalen wat een normale bloeddruk is voor hen. De gemiddelde, gezonde ouderen hebben een normale bloeddruk als deze rond de 90/140 mmHg ligt.
Hoge bloeddruk bij zwangerschap
Een hoge bloeddruk bij zwangerschap komt bij ongeveer 5 tot 18 procent van de zwangerschappen voor. De oorzaak van deze verhoogde bloeddruk is meestal onbekend. Je loopt wel een hogere kans op een hoge bloeddruk als je suikerziekte of een auto-immuunziekte hebt. Veel vrouwen krijgen geen klachten bij een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Wanneer de onderdruk ver boven de 90 mmHg ligt, kunnen wel klachten zoals hoofdpijn en lichtflitsen optreden. Een hoge bloeddruk bij zwangerschap kan voor gezondheidsklachten zorgen. Daarom is het verstandig om ook zonder klachten je bloeddruk in de gaten te houden. Let op: Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.
Lage bloeddruk bij zwangerschap
Tijdens de zwangerschap schommelt de bloeddruk. De eerste paar maanden van de zwangerschap is het heel normaal om een lage bloeddruk te hebben. In tegenstelling tot een te hoge bloeddruk, zorgt een lage bloeddruk niet voor gezondheidsklachten. Lichte klachten, zoals duizeligheid en vermoeidheid, kunnen voorkomen maar zijn niet gevaarlijk. Let op: neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.
Normale bloeddruk bij kinderen
Voor kinderen tot en met 12 jaar ligt de normale bloeddruk lager dan bij volwassenen. Bij meisjes ligt de bloeddruk ook iets lager dan bij jongens. Wanneer je als kind een te hoge bloeddruk hebt, kan het liggen aan een onderliggend probleem, zoals hart- of nierziekten of obesitas. Omdat kinderen niet allemaal op hetzelfde tempo groeien, is het niet altijd erg om een hogere bloeddruk te hebben dan leeftijdsgenoten. Let op: neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.