6 tips om duurzamer koffie te zetten
Aan de slag met duurzamer koffiezetten
Er wordt dagelijks veel koffie gedronken. We leggen uit hoe je ervoor zorgt dat je milieubewuster een kopje koffie drinkt. Zo maak je impact op je koffiegebruik met behulp van deze 6 tips:
- Tip 1. Schakel de koffiemachine direct uit
- Tip 2. Onderhoud jouw koffiemachine op tijd
- Tip 3. Lever Nespresso cups in
- Tip 4. Gebruik een permanent koffiefilter
- Tip 5. Let op welke koffiebonen je koopt
- Tip 6. Bewaar je koffiebonen goed
Tip 1: schakel het apparaat direct uit
We raden je aan dat je het koffiezetapparaat zo snel mogelijk na gebruik uitzet. Zo staat je koffiemachine niet onnodig lang aan en verspil je op deze manier geen extra energie. Dit doe je handmatig of dit gaat automatisch. Wanneer jouw machine dit uit zichzelf doet, hoef je niet bang te zijn dat je de machine vergeet uit te zetten. Bij sommige machines stel je zelfs de tijd in na hoeveel minuten hij uitgaat. Wel zo handig. Je machine kan ook uitgaan via de standby functie. Zo staat hij altijd paraat wanneer je een kopje koffie wilt zetten. Bekijk alleen goed of je machine geen energie verspilt bij deze stand.
Tip 2: onderhoud je apparaat op tijd
Het klinkt misschien logisch, maar je koffiemachine gaat langer mee als je hem op tijd en grondig onderhoudt. We raden je dan ook echt aan dat je dit goed bijhoudt.
Tip 3: lever Nespresso cups in
Wanneer je jouw gebruikte cups teruggeeft aan Nespresso, geven zij deze cups een nieuw leven. De capsules zijn namelijk gemaakt van aluminium, wat ze 100 procent recyclebaar maakt. Het voordeel aan aluminium is dat hoe vaak je de cups ook recyclet, de eigenschappen hetzelfde blijven. Zo kost het 95 procent minder energie om aluminium te recyclen, dan nieuwe metalen te produceren.
Tip 4: gebruik een permanent koffiefilter
Staat er een filter koffiezetapparaat op je aanrecht? Gebruik dan een permanent koffiefilter in plaats van papieren filters. Je gebruikt een permanent filter namelijk elke dag opnieuw. Zo gooi je het koffiedik weg en spoel je daarna het filter af onder de kraan. Wil je extra impact maken? Gooi het koffiedik dan weg in een gft bak.
Tip 5: let op welke koffiebonen je koopt
Je vindt koffiebonen overal: van de supermarkt tot in koffietentjes. Let dan goed op wat voor koffiebonen je koopt. Zo kies je tussen verschillende verpakkingen, van plastic tot papier. Let ook op koffie keurmerken. Zo richt het ene keurmerk zich meer op mens en werk en het andere op het milieu. Bekijk dus goed op de zak wat voor koffie je in huis haalt.
Tip 6: bewaar je koffie goed
Nadat je koffie in huis haalt, is het belangrijk dat je koffie ook een tijdje bewaart en niet hoeft weg te gooien. In een luchtdichte verpakking bewaar je koffiebonen tot wel 6 maanden. Wanneer je een zak koffiebonen opent, verlies je op dat moment een deel van de smaak en start het verouderingsproces van de koffieboon. We raden aan dat je de koffiebonen binnen 4 weken opmaakt. Je bewaart deze bonen bijvoorbeeld in een koffiebonen bewaarbus. Dan berg je de koffiebonen op in een schone, donkere plek.