Hoe onderhoud je jouw pistonmachine?
Aan de slag met je pistonmachine schoonmaken
Gebruik deze 5 tips zodat je jouw pistonmachine schoonhoudt. Zo heb je langer plezier van je halfautomaat en ga je netjes om met de machine tijdens en na het koffiezetten:
- Tip 1. Gebruik verschillende doekjes.
- Tip 2. Maak de zetgroep schoon door te borstelen.
- Tip 3. Haal koffieresten uit je filterdrager.
- Tip 4. Maak na gebruik je melkkan schoon.
- Tip 5. Borstel de maalschijven schoon.
Tip 1: gebruik verschillende doekjes
Houd meerdere doekjes bij de hand tijdens het koffiezetten. Hiermee haal je direct alle koffie- en melkresten weg. Kies voor microvezeldoekjes of de gele schoonmaakdoekjes die ze in de supermarkt verkopen. Gebruik minstens 2 doekjes, één voor de lekbak, ook wel driptray genoemd, en één voor de stoompijp. Let op: gebruik de doekjes niet door elkaar, zo komen er bijvoorbeeld koffieresten in de melkpijp.
Tip 2: reinig de zetgroep
Spoel de machine altijd even door voor en na het koffiezetten. We raden je aan dat je de wateruitloop van de pistonmachine borstelt. Laat het water zo’n 20 seconden lopen en borstel de koffieresten weg. Ben je benieuwd naar wat voor viezigheid uit de zetgroep komt? Zet er dan een kopje onder. Zo zie je hoe vies het water is en of de zetgroep toe is aan een nieuwe borstelbeurt. Je reinigt de zetgroep ook als je een lege filterdrager in de machine doet. Zo laat je een korte waterstroom lopen en spoel je de resten weg.
Let op, als er veel water in de lekbak valt, moet je deze legen. Verwijder het rooster en spoel de koffieresten weg onder de kraan en was alle onderdelen af.
Tip 3: haal alle koffieresten uit je filterdrager
Je filterdrager bestaat uit 2 delen: het filterbakje en de losse filterdrager. Na elke keer koffiezetten, veeg je het filterbakje schoon. Daarnaast raden we je aan dat je het filterbakje er ook eens in de zoveel tijd uithaalt. Hoe vaak je dit moet doen, ligt eraan hoe vaak jij koffiezet. Onder het filterbakje blijven veel koffieresten zitten, dit heeft invloed op de verse koffiesmaak. Poets deze resten weg met de zachte kant van een sponsje of met een natte doek.
Tip 4: spoel je melkkan af met koud water
Gebruik altijd een schone melkkan wanneer je melk opschuimt en reinig deze direct na gebruik. Je verwarmt melk op hoge temperaturen die oplopen tot 70 graden Celsius. Hierdoor kan melk in je kannetje aankoeken. Dit maak je gemakkelijk schoon als je het kannetje omspoelt met water. Zeker als je ‘m daarna in de vaatwasmachine doet. Zorg ervoor dat alle aangekoekte resten eruit zijn. Het beste is als je de melkkan met een sopje en een afwasborstel of spons schoonmaakt.
Tip 5: maak de koffiemolen schoon
Het is belangrijk dat je de koffiemolen onder handen neemt. Als het bonenreservoir leeg is of als je de schuif onder de trechter dicht doet, kom je bij de maalschijven. Hiervoor moet je bij veel apparaten eerst een schroefje of pinnetje losdraaien. Borstel de maalschijven schoon, want die zullen nog onder de koffieresten zitten. Het lege bonenreservoir maak je gemakkelijk met een vochtige doek schoon. Klaar dit klusje eens per kwartaal. Hoe vaker, hoe beter.
Let op! Haal altijd eerst de stekker van de machine uit het stopcontact.