Welk fornuis moet je kopen?
Aansluiting elektrisch fornuis
Voor het aansluiten van een elektrisch fornuis in Nederland heb je een extra krachtige aansluiting nodig. Het gaat dan om een krachtgroep in je meterkast. Ook moet er een Perilex stopcontact in jouw keuken zitten. Dit is een stopcontact met 5 openingen.
Aansluiting gasfornuis
Een gasfornuis sluit je aan op een gasaansluiting in je keuken en op een normaal stopcontact met 2 openingen. Check of er in jouw keuken zowel een gasaansluiting als een stopcontact zit.
Inductiefornuis
Nu Nederland van het gas afgaat is inductiekoken de toekomst. Een inductiefornuis verwarmt namelijk met magneten. Hierdoor verwarmt alleen de bodem van de pan en niet de kookplaat zelf. Een inductiefornuis verwarmt je pan zeer snel in vergelijking met een keramisch of gasfornuis én is veiliger in gebruik.
- Geen open vuur
- Warmt snel op
- Kookplaat wordt niet heet
- Energiezuinig
- Eenvoudig schoon te maken
- Je hebt speciale pannen nodig
Gasfornuis
Op een gasfornuis verwarm je pannen op traditionele wijze met vuur. Sommige gasfornuizen hebben een wokbrander. Dit is een extra krachtige brander voor het op hoge temperatuur roerbakken van bijvoorbeeld kip of groenten. Elk gasfornuis heeft vlambeveiliging: als de vlam dooft, stopt de gastoevoer.
- Eenvoudige warmteregeling
- Directe warmteoverbrenging op de pan
- Geen speciale kookgroep nodig in de meterkast
- Minder kindvriendelijk door het open vuur
- Lastig schoon te maken
- Nederland gaat van het gas af
Keramisch fornuis
Een keramisch fornuis werkt met verwarmingselementen onder de kookplaat. Het oppervlak verwarmt en hierdoor ook de pan. Een keramisch fornuis warmt in vergelijking met een inductiefornuis minder snel op. Daarnaast wordt het kookoppervlak bij keramische fornuizen heet. Dit is bij inductiefornuizen niet het geval.
- Geen open vuur
- Eenvoudig schoon te maken door het gladde oppervlak
- Langere opwarmtijd dan een inductiefornuis
- De kookzones blijven lang warm
Afmetingen
Een standaard fornuis is 60 centimeter breed en heeft 4 kookzones. Kook jij graag uitgebreid of heb je een grote keuken? Er zijn ook 80 of 90 centimeter brede fornuizen. Deze hebben 5 of 6 kookzones en een ruime oven. Is jouw keuken niet zo groot of vind jij koken minder belangrijk? Kijk dan eens naar smalle fornuizen met een breedte van 50 centimeter. Onthoud wel dat hier geen 4 pannen tegelijk op passen.
Ovenfuncties
Elk fornuis heeft gelijktijdige boven- en onderwarmte. Deze functie is geschikt voor het bereiden van gebraden vlees, gebak of gerechten die moeten rijzen. De perfecte pizza maak je met onderwarmte. Kook jij graag meerdere gerechten tegelijkertijd? Dan zoek je een fornuis met een heteluchtfunctie. Deze functie is ook geschikt voor het garen van grote gerechten, zoals een hele rozemarijnkip of kalkoen.
Geschikte pannen
Elke pan is geschikt voor koken op een gasfornuis, maar dit geldt niet voor inductie en keramische fornuizen. Zo moet de bodem van een pan magnetisch zijn als je wil koken op een inductiefornuis. Ook mag er nooit op gas mee zijn gekookt. Anders verwarmt de pan niet. Voor het koken op een keramisch fornuis is het belangrijk dat de bodem van de pan glad en dik is. Check of jij de juiste pannen hebt voor je nieuwe fornuis.
Koken op inductie
Koken op inductie is zuiniger en veiliger dan op andere energiebronnen. Maar wat moet je nu echt weten over je inductie fornuis? De kookplaat van het fornuis warmt de bodem van de pan op, waardoor de kookplaat zelf minder warm wordt. Via tiptoetsen of een slider kies je de juiste kookzone en kookstand. Het is belangrijk dat je de juiste aansluiting hebt en je pannen gebruikt die geschikt zijn voor koken op inductie.