Hoe steek je een houtskool barbecue aan?
1. Kies eerst een veilig aanmaakmiddel
Ga je een houtskool bbq aansteken, dan heb je een aanmaakmiddel nodig. Steek je bbq vooral niet aan met spiritus, in spiritus gedompelde kurken of andere brandbare, chemische vloeistoffen. Kies liever voor meer milieuvriendelijke, gezonde en veilige alternatieven. Aanmaakblokjes of houtkrullen bijvoorbeeld. Vermijd aanmaakblokjes vol kerosine of andere chemische toevoegingen. Deze stinken als je ze aansteekt, komen de smaak van je vlees niet ten goede en geven giftige dampen af. Slecht voor het milieu en je gezondheid. Niet doen dus.
2. Kies vervolgens voor houtskool of briketten
Voor het aansteken van je barbeque heb je brandstof nodig. In de vorm van houtskool of briketten. Voor welke bbq brandstof je kiest hangt af van een aantal factoren. Je leest over deze factoren en de voor- en nadelen van houtskool en briketten in het onderstaande artikel.
3a. Bbq aansteken zonder brikettenstarter (45 min)
-
Steek de bbq 45 minuten voordat je gaat grillen aan.
-
Haal het grillrooster van de bbq.
-
Leg onderin een handvol bruine aanmaakblokjes of houtkrullen.
-
Leg het kolenrooster terug en stapel hier de briketten of kolen op.
-
Geen kolenrooster? Stop de aanmaakblokjes tussen de kolen.
-
Steek de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer.
-
Wacht tot de kolen of briketten een witte aslaag hebben en gloeien.
3b. Steek de bbq aan met starter (30 min)
-
Vul de brikettenstarter voor 3/4 met briketten of kolen.
-
Leg een handvol aanmaakblokjes op de bodem of het kolenrooster.
-
Steek de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer.
-
Branden de blokjes? Zet er dan de brikettenstarter op.
-
Wacht 30 minuten en stort de gloeiende kolen of briketten in de bbq.
-
Verdeel de kolen of briketten in de kuip naar wens.
-
Leg het rooster op de bbq en grillen maar.