Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Leonie

Houtskool of briketten: welke gebruik je?

Het aansteken van je houtskool barbecue komt met een lastige keuze: leg je briketten of houtskool in je barbecue? De keuze voor het soort bbq brandstof hangt af van de barbecue die je hebt en de manier waarop je grilt. Wij zetten de voor- en nadelen van de 2 brandstoffen tegenover elkaar en vertellen je welke brandstof het beste is voor welke grillsituatie.

Houtskool vs briketten

Houtskool samengevat:

  • Houtskool brandt sneller dan briketten.
  • Bereikt snel hoge temperaturen.
  • Geschikt voor dunne stukken vlees.
  • Geschikt voor direct grillen.
  • Brandt sneller op, dus vaker bijvullen.
  • Temperatuur wordt sneller minder dan briketten.
  • Er komt veel as van houtskool af.

Briketten samengevat:

  • Blijven lang op een constante temperatuur.
  • Geschikt voor garen van grote stukken vlees.
  • Duurzaam doordat je ze kunt hergebruiken.
  • Geschikt voor indirect grillen.
  • Heeft langer nodig om op te warmen dan houtskool.
  • Bereikt minder hoge temperaturen dan houtskool.
  • Goedkope varianten bevatten chemicaliën.

Houtskool en briketten vergelijken

Welke brandstof kies je? Houtskool Briketten
Je hebt een houtskool barbecue... zonder deksel met deksel
De barbecue moet zo snel mogelijk warm zijn. Ja Nee
De brandstof moet zo lang mogelijk meegaan op een avond. Nee Ja
De bbq techniek die je het liefst gebruikt is... direct grillen indirect grillen
Je barbecuet graag op de meest milieuvriendelijke manier. Met FSC keurmerk Nee
Overlast van ronddwarrelend as vind je niet oké. Nee Ja

Barbecue met of zonder deksel?

Houtskool voor barbecues zonder deksel

Houtskool voor barbecues zonder deksel

Houtskool gebruik je als je een bbq zo snel mogelijk heet wilt hebben. Dit is vooral handig wanneer je een open barbecue hebt die je niet afsluit met een deksel om warmte binnen te houden. Je gebruikt houtskool om snel en doorgrondig te grillen (direct grillen). Als je een keramische barbecue gebruikt, is houtskool de beste optie. Er zitten namelijk geen chemische stoffen in houtskool die de binnenzijde van de kamado aantasten.

Briketten voor barbecues met deksel

Briketten voor barbecues met deksel

Briketten branden lang en regelmatig. Daarom gebruik je ze als je lang wilt barbecueën of grote stukken vlees wilt garen. Dit gaat het beste als je de briketten in een gesloten (kogel)barbecue gebruikt, zodat je met het deksel een oven nabootst. Op deze manier gril je gerechten indirect. Kokosbriketten van goede kwaliteit zijn de meest milieuvriendelijke briketten. Als je dit belangrijk vindt, kun je het beste kokosbriketten kopen.

De voordelen van houtskool en briketten

De voordelen van houtskool

​​​​ De voordelen van houtskool

Houtskool bestaat uit puur hout en heeft daarom meerdere voordelen. Het ontbrandt in vergelijking met briketten behoorlijk snel en bereikt zeer hoge temperaturen. Dit is een voordeel als je vlees snel dicht wilt schroeien. Omdat de samenstelling van houtskool is zoals hij is, worden er geen bind- of opvulmiddelen (met chemicaliën) toegevoegd. Hierdoor tast het bijvoorbeeld niet de binnenkant van keramische barbecues aan.

De voordelen van briketten

De voordelen van briketten

Briketten worden geperst en bestaan uit verpulverd houtskool, gecombineerd met (soms natuurlijk) bindmiddel. Hetzelfde geldt voor kokosbriketten, alleen zijn deze milieuvriendelijker omdat er voor kokosnoten geen bomen worden omgehakt. Briketten worden gelijkmatig heet en blijven lang op een constante temperatuur. Dit komt goed van pas als je een groot stuk vlees wilt garen of een hele avond lang wilt barbecueën.

De nadelen van de houtskool en briketten

De nadelen van houtskool

​​​​ De nadelen van houtskool

Houtskool wordt snel heet, maar de temperatuur daalt na het hoogtepunt ook weer hard. Houtskool brandt dus snel op en daardoor heb je er veel van nodig als je een avond lang gaat barbecueën. Daarnaast veroorzaakt het branden van de kolen asdeeltjes die op je eten terecht kunnen komen. Let wel, hoe beter de kwaliteit van de kolen, hoe schoner de verbranding.

Waarom niet voor briketten kiezen?

Waarom niet voor briketten kiezen?

Briketten hebben langer nodig om op de juiste grilltemperatuur te komen. Het duurt al gauw een half uur voordat er een witte aslaag om de briketten ontstaat en je dus aan de slag kunt. Bovendien worden ze nooit zo heet als houtskool. Een ander nadeel van briketten is dat ze (als ze van mindere kwaliteit zijn) chemische opvulmiddelen bevatten. Deze tasten de binnenkant van kamado's aan.

Leonie
Artikel van:
Leonie Barbecue specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.