Hoe maak je een houtskoolbarbecue veilig uit?
In het kort: jouw barbecue uitmaken
- Stap 1. Laat de hete barbecue op zijn plek staan.
- Stap 2. Zorg ervoor dat niemand zich aan de bbq kan branden.
- Stap 3. Sluit de ventilatiegaten van de barbecue.
- Stap 4. Verwijder het grillrooster.
- Stap 5. Strooi zand over de smeulende kolen.
- Stap 6. Zet de deksel op de barbecue en wacht een nacht.
Stap 1. De barbecue laten staan waar hij staat
Ga niet met een warme houtskool barbecue sjouwen. Dat is vragen om problemen. De barbecue kan omvallen, met alle gevolgen van dien. Daarnaast is de kuip vaak te warm om überhaupt aan te raken. Dus de barbecue lekker laten staan waar hij staat. Ook een barbecue op wielen moet je niet gaan verrijden. De kolen of briketten gaan schuiven in de barbecue waardoor het gewicht in de kuip zich verplaatst. Er is een kans dat de barbecue hierdoor omvalt.
Stap 2. Houd kinderen en huisdieren weg bij de bbq
De barbecue heeft flink staan fikken en is dus warm. Erg warm. Te warm en onveilig om kinderen en/of huisdieren mee in aanraking te laten komen. Voorkom dit door je kind, hond, kat etc. te waarschuwen. Heb je jonge kinderen of overenthousiaste huisdieren? Zet dan iets voor de smeulende houtskool barbecue in de vorm van een hek of omheining. Zo voorkom je onnodige ongelukken.
Stap 3. Sluit de ventilatiegaten van de barbecue
Heeft jouw houtskool barbecue ventilatiegaten? Sluit deze dan op het moment dat je hem uit wilt maken. Door de ventilatiegaten te sluiten, komt er geen zuurstof meer bij de kolen of briketten. Hierdoor stoppen kolen of briketten langzaam met gloeien.
Stap 4. Verwijder het rooster en plaats de deksel
Klaar om je barbecue af te laten koelen? Haal dan altijd het grillrooster van de barbecue. Vastgeplakte voedselresten op het rooster koeken zo niet verder aan op het grillrooster. Daarnaast wordt het grillrooster op deze manier niet onnodig lang aan de hitte van de barbecue blootgesteld, waardoor deze langer meegaat. Tip: haal het meest grove vuil het liefst dezelfde dag van het rooster.
Stap 5. De barbecue laten rusten of doven met zand
Laat de barbecue minstens 24 uur staan om af te koelen. Kolen gloeien echt nog heel lang door, twijfel hier niet aan! Geen tijd of geduld? Strooi dan voorzichtig zand over de kolen of briketten om deze te laten doven. Doe dit op een rustig tempo en verdeel het zand gelijkmatig over de kolen. Let op: zand neemt de hitte niet op, het zand en de kolen blijven dus nog wel een tijd warm.
Stap 6. Check of de kolen volledig afgekoeld zijn
Ook al lijken kolen of briketten soms helemaal gedoofd, schijn bedriegt. Check daarom voor het opruimen van de brandstof altijd of het helemaal uitgebrand is. Doe dit door de kolen aan te raken of te doorboren met hittebestendig barbecuegereedschap. Alleen zo zie je of een kool of briket niet meer gloeit van binnen.
Stap 7. Bbq briketten hergebruiken? Doe het zo:
Als je toch met hittebestendig barbecuegereedschap in de weer bent, maak dan gelijk een splitsing tussen de kolen of briketten die je wilt hergebruiken en degene die je weggooit. Het is namelijk zonde om ongebruikt brandstof weg te gooien. Ga je bbq kolen hergebruiken? Doe wel altijd meer verse kolen in de kuip dan tweedehands kolen. Gooi as weg door het in aluminiumfolie te wikkelen en vervolgens in de prullenbak (het liefst een metalen) te gooien.