5 tips voor het gebruik van jouw staafmixer
Aan de slag met je staafmixer
Met deze handige tips verleng je de levensduur van je staafmixer.
- Tip 1. Bevestig opzetstukken op de juiste manier
- Tip 2. Gebruik de staafmixer niet te lang achter elkaar
- Tip 3. Let op welke ingrediënten je mixt
- Tip 4. Gebruik de accessoires voor de juiste bereiding
- Tip 5. Maak de staafmixer goed schoon
Tip 1: bevestig opzetstukken op de juiste manier
Een veelvoorkomend probleem is dat de staafmixervoet of een ander opzetstuk niet goed vastklikt of niet meer loskomt. Dit komt vaak doordat het kliksysteem niet op de juiste manier wordt gebruikt. Let er dus goed op dat je de staafmixervoet of een ander opzetstuk op de juiste manier vastklikt of losmaakt. Bij veel modellen doe je dit door op een knopje te drukken of door het opzetstuk te draaien. Is het niet gelijk duidelijk hoe het kliksysteem werkt? Kijk dan in de handleiding van de staafmixer voor specifieke instructies.
Tip 2: gebruik de staafmixer niet te lang achter elkaar
Het is belangrijk dat je in pulsen en niet te lang achter elkaar mixt. Hiermee voorkom je dat de staafmixer oververhit raakt. Hoe krachtiger het vermogen, des te langer je mixt. In pulsen mixen houdt in dat je tussen het mixen door kort stopt. Merk je dat de staafmixer warm wordt of een raar geluid maakt, stop dan direct. Lees hieronder na hoeveel seconden je even stopt met mixen.
Laag vermogen (< 600 watt)
- Na 30 seconden zachte ingrediënten
Midden vermogen (601- 999 watt)
- Na 45 seconden zachte ingrediënten
- Na 20 seconden harde ingrediënten
Krachtig vermogen (> 1000 watt)
- Na 1 minuut zachte ingrediënten
- Na 30 seconden harde ingrediënten
Topklasse (KitchenAid en Bamix)
- Na 1,5 minuut zachte ingrediënten
- Na 45 seconden harde ingrediënten
Tip 3: let op welke ingrediënten je mixt
Het is ook belangrijk dat je geen ingrediënten mixt waar de staafmixer niet geschikt voor is. Dit hangt af van het vermogen.
- Laag vermogen (< 600 watt): Geschikt om af en toe zachte ingrediënten te mixen, zoals gekookte groenten en zacht fruit.
- Midden vermogen (601 - 999 watt): Geschikt om regelmatig zachte ingrediënten en af en toe harde ingrediënten te mixen, zoals noten en hard fruit.
- Krachtig vermogen (1000 watt): Geschikt om regelmatig zachte én harde ingrediënten te mixen.
- Topklasse (Bamix en KitchenAid): Geschikt om dagelijks zachte en harde ingrediënten te mixen.
Tip 4: gebruik de accessoires voor de juiste bereiding
Bij sommige staafmixers krijg je verschillende accessoires. Om te voorkomen dat de accessoires kapotgaan, moet je erop letten dat je de accessoires op de juiste manier gebruikt. Zo mix je met een lange staafmixervoet in grote pannen soep zonder dat het motorblok in de soep hangt. Met de ballongarde klop je alleen lichte ingrediënten op, zoals slagroom of eiwitten. In de hakmolen hak je ingrediënten fijn, zoals een uitje of noten. Verder mix je in de maatbeker bijvoorbeeld een smoothie of klop je de slagroom op. Kom je er niet uit? Check dan de handleiding van jouw staafmixer.
Tip 5: maak de staafmixer goed schoon
De makkelijkste manier om jouw staafmixer schoon te maken, is direct na gebruik. Mix de staafmixer in een maatbeker met wat afwasmiddel en warm water. Spoel de staafmixervoet daarna af onder de kraan en droog 'm af. Let op: het motorstuk is niet waterbestendig. Bij sommige staafmixers zijn de staafmixervoet en de accessoires vaatwasmachinebestendig. Check vooraf goed of dit bij jouw staafmixer het geval is. Zorg er daarnaast ook voor dat er geen vuil in het kliksysteem komt.