De verschillen tussen een keukenmixer en een staafmixer
Vergelijking keukenmixer en staafmixer
Keukenmixer | Staafmixer | |
---|---|---|
Kloppen, kneden, mixen | Dagelijks gebruik, belangrijkste functie. | Voor af en toe, je hebt soms een accessoire nodig. |
Hakken, snijden, raspen | Regelmatig gebruik, je hebt soms een accessoire nodig. | Regelmatig gebruik, je hebt soms een accessoire nodig. |
Pureren | Voor af en toe, je hebt soms een accessoire nodig. | Dagelijks gebruik, belangrijkste functie. |
Dikke sappen | Regelmatig gebruik, je hebt soms een accessoire nodig. | Ongeschikt |
Dunne sappen | Regelmatig gebruik, je hebt soms een accessoire nodig. | Ongeschikt |
Pasta maken | Regelmatig gebruik, je hebt soms een accessoire nodig. | Ongeschikt |
Vlees bereiden | Regelmatig gebruik, je hebt soms een accessoire nodig. | Ongeschikt |
Kloppen, kneden en mixen
Keukenmixer: beste keuze voor kneden
De belangrijkste functies van een keukenmixer zijn kloppen, kneden en mixen. Deze krachtpatser wordt standaard geleverd met een garde, meng- en deeghaak die klop-, kneed- en mixwerk van je overnemen. Je ruimt dus rustig even de keuken op terwijl je keukenmixer het deeg kneedt.
Staafmixer: handig voor dun beslag
Een staafmixer is ideaal voor het kloppen en mixen van dun beslag. Tijdens het kloppen en mixen houd je de staafmixer in je hand. Je gebruikt 2 handen als je deeg gaat kneden. Dit kost namelijk best wat kracht. Voor grote partijen taart- of pizzadeeg is een staafmixer dan ook niet geschikt.
Hakken, snijden en raspen
Keukenmixer: handige snijhulp
Je breidt de mogelijkheden van een keukenmixer heel eenvoudig uit met speciale blender en hakmolen opzetstukken. Je bent vaak wel afhankelijk van de degelijkheid van de opzetstukken. Vooral met hele harde ingrediënten (noten of chocola) of juist hele zachte (kaas) is de scherpte van de messen erg belangrijk.
Staafmixer: handige snijhulp voor kleine hoeveelheden
Voor een staafmixer zijn er allerlei opzetstukken beschikbaar om het hakken, snijden en raspen van groenten mogelijk te maken. Zo tover je `m gemakkelijk om tot snij- of hakmolen. Vaak zijn de meegeleverde mengkommen van een staafmixer wel vrij klein. Als je een salade voor meer dan 4 personen maakt, moet je de mengkom tussendoor even legen.
Pureren
Keukenmixer: handig voor saus
Als je af en toe een saus of dip wil maken, dan gebruik je het best een keukenmixer. Je gebruikt hiervoor het meegeleverde blender opzetstuk. Dikke sauzen maak je direct in de mengkom, zoals bijvoorbeeld mayonaise. Dat moet dan wel in grote hoeveelheden tegelijk, anders worden de ingrediënten niet goed gemengd.
Staafmixer: beste keuze voor pureren
De staafmixer is bij uitstek het beste keukenapparaat om babyvoeding, soep, sauzen en dips te pureren. Dat komt omdat je er heel gericht voedsel mee pureert, zonder dat alles meteen in een vloeibare massa verandert. Vanwege zijn compacte formaat kun je met een staafmixer je soep direct in de pan pureren.
Extra accessoires
Keukenmixer: veel keus uit accessoires
Voor het maken van dun sap gebruik je bij je keukenmixer een sapcentrifuge opzetstuk. In een blender opzetstuk maak je dikkere sappen, bijvoorbeeld smoothies. Op een keukenmixer installeer je ook een pasta of een vleesmolen opzetstuk. Zo draai je zelf verse pasta of gehakt.
Staafmixer: beperkte keus uit accessoires
Op een staafmixer passen verschillende opzetstukken, zoals een foodprocessor of hakmolen. Een sapcentrifuge, pastamaker of vleesmolen behoren helaas niet tot de mogelijkheden.
Conclusie
Een keukenmixer gebruik je voor allerlei verschillende bereidingen. Dit krachtige keukenapparaat is de beste keus als je deeg wilt kneden, maar met de juiste opzetstukken gebruik je `m ook als blender en zelfs als pastamaker. In één ding is `ie iets minder sterk: pureren. Dit is dus precies zo'n moment waarop je je staafmixer tevoorschijn tovert. De staafmixer is heel geschikt voor het maken van allerlei soorten sauzen en dips, omdat je de bereiding heel precies in de hand hebt. In het bijzonder voor soep, omdat je die direct in de pan pureert zonder dat je de warme massa eerst moet overgieten.