Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Sanne

Wat is witbalans en hoe werkt het?

Op de serie foto's die je hebt gemaakt, zie je een vreemde blauwe gloed. Wat is dit? Dit heeft waarschijnlijk met de witbalans te maken. In dit artikel leg ik je uit hoe dit precies werkt en hoe je de witbalans zelf instelt om vreemde kleuren te voorkomen. Of om juist dat toffe speciale effect in je foto te bereiken.

Hoe werkt witbalans?

Hoe werkt witbalans

Het licht waarin of waarmee je een foto maakt, heeft niet altijd dezelfde kleur. Bij een zonsondergang is het licht oranje van kleur, dan krijgt het beeld een oranje gloed. Op veel winterfoto's kleurt het licht je foto blauw. Als je niet wilt dat je foto blauw wordt, pas je de witbalans aan. De camera voegt dan meer oranje toe aan het beeld zodat de kleur van het licht wordt geneutraliseerd. Op deze manier herstelt je camera de witbalans.

Welke witbalans waarden zijn er?

Witbalans waarden

De kleur van het licht wordt uitgedrukt in de temperatuurwaarde Kelvin. Hoe blauwer het licht, hoe hoger de Kelvin-waarde. Oranje licht heeft een lage Kelvin-waarde. De waarden die je camera hanteert lopen uiteen van 1.000 tot 15.000 graden Kelvin. Bij de lichtkleur van zonneschijn overdag hoort ongeveer een waarde van 5.600 Kelvin. Hieronder vind je een overzicht van de waarden en de lichttypen:

  • Helder blauwe lucht - 10.000-15.000 K
  • Bewolkt/schaduw - 6.500 - 8.000 K
  • Middagzon - 6.000-7.000 K
  • Gemiddeld daglicht - 5.500-6.500 K
  • Elektronische flits - 5.000-5.5.00 K
  • Fluorescerend licht - 4.000-5.000 K
  • Ochtend of avond - 3.000-4.000 K
  • Binnenshuis - 2.500-3.000 K
  • Kaarslicht - 1.000-2.000 K

Wanneer pas ik de witbalans aan?

Witbalans aanpassen

De meeste camera's zijn heel goed in het automatisch aanpassen van de witbalans. Als je hier gebruik van wilt maken zet je je camera op 'Automatische witbalans' (AWB). Als je bij zonsondergang fotografeert, is het handig om de witbalans handmatig in te stellen. Kies in deze situatie voor een Kelvin-waarde van tussen de 3.000 en 4.000. Je zal zien dat de camera meer blauw aan de foto toevoegt om de witbalans te herstellen zodat je foto niet te oranje wordt.

Hoe creëer ik een specifieke sfeer met de witbalans?

Sfeer creëren

Soms wil je je foto een specifieke sfeer meegeven. Op een romantische foto ziet het er leuk uit als de foto wat oranje van kleur is. Stel de witbalans in op een Kelvin-waarde vanaf ongeveer 7.000. De foto wordt dan wat warmer van kleur. Voor meer onheilspellende foto's, gebruik je een witbalans die voor een blauwe kleurzweem zorgt. Ingesteld op een lage Kelvin-waarde, kiest je camera ervoor om meer blauw aan de foto toe te voegen.

Sanne
Artikel van:
Sanne Camera specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.