Welk type lens gebruik ik voor architectuur- en landschapsfotografie?
Lens voor architectuur- en landschapsfotografie kiezen
Tijdens je zoektocht naar een lens voor architectuur- en landschapsfotografie, heb je keuze uit een breed assortiment. De volgende lenzen zijn geschikt om gebouwen en landschappen te fotograferen:
- Groothoeklenzen
- Fisheye lenzen
- Tilt shift lenzen
Groothoeklens
Als je architectuur of een landschap vastlegt, wil je graag veel in beeld krijgen. Dit lukt met een lens met een korte brandpuntsafstand. Want: hoe kleiner de brandpuntsafstand, hoe groter de beeldhoek. Dit worden ook wel groothoeklenzen genoemd. Met bijvoorbeeld een 18mm lens leg je weidse landschappen vast en grote gebouwen in de stad. Het enige nadeel van een groothoeklens is de vertekening van het beeld. Sommige lijnen in de foto worden vervormd of 'opgeblazen'.
Fisheye lens
Een fisheye lens heeft een extreem korte brandpuntsafstand en een hele grote beeldhoek. Hierdoor krijg je enorm veel van de omgeving op de foto. Het geeft een heel specifiek en herkenbaar effect dat niet voor elke foto geschikt is. De randen van het beeld worden op extreme wijze opgeblazen waardoor er een onrealistisch beeld ontstaat. Dit soort lenzen worden vooral gebruikt voor architectuur- en interieurfotografie. Maar ook voor het fotograferen van grote bossen of andere landschappen.
Tilt shift lens
Om grote onderwerpen helemaal op de foto te krijgen, moet je soms je camera schuin omhoog houden. Dit zorgt vaak voor een onrealistisch beeld door vervormde lijnen. Door een tilt shift lens te gebruiken, kantel je de lens waardoor de lijnen recht blijven. Met deze lens is het ook mogelijk om het scherptediepte veld te verplaatsen. Hiermee kun je het 'speelgoedeffect' creëren waarbij het onderwerp kleiner lijkt dan in de werkelijkheid. Dit is bijvoorbeeld bij architectuurfotografie erg leuk.