Hoe kies je een wekker?
Wekker kiezen
Hoe jij wakker wil worden, ligt helemaal aan jouw voorkeuren. Vraag jezelf bij het het kiezen van een wekker het volgende af:
- Hoe wil je het liefst wakker worden?
- Wil je jouw telefoon 's nachts opladen?
- Wil je een wekker met extra gebruiksgemak?
- Wil je de wekker meenemen op reis?
Hoe wil je wakker worden?
Klassiek alarm
Het standaard alarm dat je op vrijwel elke wekker vindt, is de welbekende piep of zoemer. Veel wekkers beschikken ook over de functie waarmee je het volume van dit alarm aanpast, of langzaam laat oplopen. Beschikt de wekker alleen over het klassieke alarm, dan noemen we dit een basis wekker.
Radio
Wil je het liefst wakker worden met jouw favoriete radioprogramma, dan is een wekkerradio voor jou de juiste keuze. De wekkerradio's werken met verschillende verbindingen. FM is de reguliere radiofrequentie, waarbij je de radiozender opzoekt via van de frequentie. Het is mogelijk dat deze ontvangst soms stoort. DAB en DAB+ zijn digitale verbindingen. Deze verbindingen zijn storingsvrij met heldere audio. Ook kies je bij DAB uit meer zenders dan bij FM.
Licht
Natuurlijk ontwaken doe je met een lichtwekker, oftewel een wake-up light. Deze wekkers wekken je met licht of een combinatie van licht en geluid. Het licht begint op een ingestelde tijd met branden en wordt steeds feller. Wil je een realistische simulatie van een zonsopgang? Kies dan voor een wekker met naast wit licht, ook geel, oranje en rood licht. Met de meeste wake-up lights kies je daarnaast uit een aantal natuurlijke geluiden, zoals fluitende vogels of een kabbelend beekje.
Wil je jouw telefoon 's nachts opladen?
Sommige wekkers hebben een usb poort waarop je oplader van jouw telefoon aansluit. Handig, zo ga je slapen met een lege telefoon en wordt je wakker met een volle accu. Voor nog meer gebruiksgemak kies je voor een wekker met een oplaadpad. Deze wekkers laden jouw telefoon draadloos op als je hem op de wekker legt. Let er hierbij wel op dat jouw smartphone over de QI technologie moet beschikken.
Wil je een wekker met extra gebruiksgemak?
Nachtlampje
Wil je niet slapen in een volledig donkere kamer? Kies dan voor een wekker met nachtverlichting. Op deze wekkers kies je, naast het verlichte display, ook voor een extra lampje. Bij sommige wekkers pas je ook de kleur van de nachtlamp aan op jouw voorkeur. Zo creëer je een fijne sfeer in de kamer.
Bluetooth
Via bluetooth verbind je jouw telefoon aan je wekker en speel je jouw muziek af. Hierdoor gebruik je de wekker ook gemakkelijk als speaker, zonder dat je nachtkastje vol met snoeren ligt. Zo val je in slaap met jouw favoriete nummer of word je ontspannen wakker met een rustige afspeellijst.
Meerdere wektijden
Een wekker beschikt over één of meerdere wektijden. Hiermee laat je de wekker op meerdere tijden afgaan. Het voordeel van meerdere wektijden is dat je maar één wekker nodig hebt voor bijvoorbeeld jou en je partner. Je partner stelt bijvoorbeeld een vroege wektijd in en jij wordt een uur later gewekt door de volgende wekker. Bepaalde wekkers bieden daarnaast de week/weekend functie, waarbij je aparte wektijden instelt voor de week- en weekenddagen.
Projectie
Een projectiewekker projecteert de tijd op de muur of op je plafond. Handig, zo zie je in het donker en in iedere hoek van de kamer precies hoe laat het is. Je hoeft dus niet je lekkere plekje in bed te verlaten of de wekker naar je toe te draaien om de tijd te zien.
Wil je de wekker meenemen op reis?
Uitrusten is heerlijk op vakantie, maar als je toch op tijd de deur uit moet is een reiswekker onmisbaar. Omdat er op reis niet altijd een stopcontact in de buurt zit, is qua stroomvoorziening een wekker op batterijen een handige keuze. Verder zijn een klein formaat en laag gewicht ook prettig, zodat je de wekker moeiteloos meeneemt in je tas of koffer.