Wat zijn PFAS vrije pannen?
Wat is PFAS?
PFAS is de afkorting voor poly- en perfluoralkylstoffen. Deze chemische stoffen stoten water, vet en vuil af. Je vindt PFAS niet alleen terug in de baklagen van pannen. De stoffen zitten ook verwerkt in voedselverpakkingen of textiel, zoals regenkleding. PFAS komt bij pannen vrij wanneer je ze verhit boven de 260 graden Celsius. Dit is de temperatuur waarbij het eten aanbrandt. Bij normaal gebruik komen deze stoffen dus niet vrij.
Hoe herken je een PFAS pan?
Een PFAS pan herken je vaak aan een zwarte aanbaklaag. Deze baklaag is gemaakt van kunststof waar PFAS in verwerkt zit. Er zijn ook pannen met een titanium aanbaklaag. Deze baklaag heeft de stof fluorpolymeer dat versterkt is met titaniumdioxide. Titaniumdioxide wordt vaak gebruikt in latexverf of zonnebrandcrème. In deze baklaag zit dus ook PFAS verwerkt.
Welke pannen hebben geen PFAS?
Keramische baklaag
Een pan met een keramische baklaag heeft geen PFAS. Deze laag is namelijk gemaakt van natuurlijke materialen. Daarnaast is een keramische baklaag sterker dan een standaard aanbaklaag. Hierdoor gaat de pan langer mee. Door de gladde baklaag gebruik je ook weinig olie of boter. Fijn, zo bak je op 2 manieren gezonder.
Gietijzeren baklaag
Een gietijzeren baklaag zie je vooral terug in braadpannen. Gietijzer is gemaakt van keramiek en emaille. Deze materialen hebben geen PFAS. Gebruik je de pan voor het eerst? Brand hem dan voor gebruik in. Verwarm de pan op een hoge temperatuur en doe daarna een beetje olie in de pan. Hierdoor ontstaat een laagje dat als een soort van baklaag werkt. Na gebruik spoel je de pan alleen met water af.
Geen antiaanbaklaag
Pannen die geen baklaag hebben, zijn ook PFAS vrij. Deze pannen hebben het voordeel dat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen. Het is belangrijk dat je voldoende olie of boter gebruikt. Hierdoor ontstaat namelijk een laagje dat aanbakken voorkomt. Pannen zonder aanbaklaag zijn vaak van roestvrijstaal. Wanneer je ze goed onderhoudt, hebben ze een lange levensduur.