De verschillen tussen de baklagen van bakpannen
Vergelijking keramisch, gietijzer, rvs en anti-aanbak
Keramisch | Gietijzer | Rvs | Anti-aanbak | |
---|---|---|---|---|
Bereidingen | Groenten, vlees, pannenkoeken, flensjes | Vlees, stoofgerechten | Rood vlees, gevogelte | Vis, groenten, eieren |
Geschikt voor hoge temperaturen | Nee | Ja | Ja | Nee |
Krasbestendig | Ja | Nee | Ja | Nee |
Gewicht materiaal | Zwaar | Zwaar | Licht | Licht |
Vaatwasmachinebestendig | Nee | Nee | Ja | Ja |
Keramische en gietijzeren koekenpannen
Keramische koekenpan: gezonder koken
Met een keramische koekenpan bak je gezonder. Het materiaal van de pan is namelijk vrij van giftige stoffen en je hebt slechts een klein beetje olie of boter nodig tijdens het bakken. Deze pan is geschikt voor het bakken van pannenkoeken of flensjes dankzij de gladde aanbaklaag. Zo blijven je ingrediënten niet vastplakken aan de bodem en ben je minder tijd kwijt aan de afwas.
Gietijzeren koekenpan: stoven en braden van vlees
Een gietijzeren koekenpan gebruik je voor het stoven en braden van vlees. Gietijzer is een duurzaam materiaal en gaat levenslang mee, mits je de pan goed onderhoudt. De emaillelaag zorgt er namelijk voor dat je pan niet roest en de ingrediënten niet aanbranden. Het duurt even voordat de pan is opgewarmd, maar gietijzer houdt de warmte wel een stuk langer vast dan een aluminium pan.
Rvs en antiaanbak koekenpannen
Rvs koekenpan: dichtschroeien van vlees
Om rood vlees of gevogelte aan te braden ga je voor een rvs koekenpan. Roestvrijstaal zorgt namelijk voor een gelijkmatige en snelle warmteverdeling over de bodem van de pan. De pan beschikt niet over een antiaanbaklaag. Dit maakt hem erg geschikt voor het aanbakken van een mals biefstukje. De pan is vaatwasmachinebestendig, maar om de levensduur van je pan te verlengen was je deze het best af met de hand.
Antiaanbak koekenpan: vis, groenten of een eitje
Een pan met een standaard antiaanbaklaag is geschikt voor verschillende soorten bereidingen. Zo bak je een eitje op de zondagochtend of een zalmfilet voor een diner. Net zoals de keramische koekenpan is een klein beetje olie of vet voldoende. Let erop dat de baklaag wel kwetsbaar is. Hierdoor is je pan niet krasbestendig en raakt de baklaag sneller beschadigd. Zorg er daarom voor dat je de pan zachtjes met een afwasborstel reinigt.
Conclusie
Vraag jezelf tijdens het kiezen van een koekenpan af wat je wilt bereiden. Kies een keramische pan voor het bakken van pannenkoeken of flensjes dankzij de gladde aanbaklaag. Ook het bereiden van groenten en vlees is geschikt in deze pan, omdat je een beetje olie of vet gebruikt. Wil je een stoofgerecht bereiden? Ga dan voor een gietijzeren pan. Een rvs pan is het meest geschikt voor het dichtschroeien van rood vlees. Een pan met een antiaanbaklaag is geschikt voor het bakken van een eitje of groenten.