De verschillen tussen een snelkookpan en een kookpan
Vergelijking snelkookpan en kookpan
Snelkookpan | Kookpan | |
---|---|---|
Kooktijd | Kort | Lang |
Energiezuinig | Ja | Nee |
Voedingsstoffen en vitaminen | Blijven behouden | Gaan deels verloren |
Bereidingen | Vis, vlees, groente, aardappelen en rijst | Groente, aardappelen en rijst |
Onderhoud | Handafwas | Vaatwasser |
Kooktijd
Snelkookpan: korte kooktijd
Je kookt met een snelkookpan sneller dan met een kookpan. Deze pan vul je met een laagje water en zet je daarna op je warmtebron. De deksel sluit de pan helemaal af, zodat je ingrediënten bereidt onder hoge druk. Door de hoge druk kook je tot ongeveer 120 graden Celsius. Hierdoor zijn ingrediënten sneller gaar en bespaar je tijd en energiekosten. Daarnaast behoud je de voedingsstoffen en vitaminen, omdat deze niet afbreken door de zuurstof.
Kookpan: lange kooktijd
In een traditionele kookpan duurt het langer totdat je ingrediënten gaar zijn. Je kookt ingrediënten in een kookpan tot en met 100 graden Celsius. Daarnaast hebben niet alle kookpannen een glazen deksel. Zo verlies je warmte wanneer je het deksel optilt om je gerecht in de gaten te houden.
Bereidingen
Snelkookpan: verschillende soorten bereidingen
Een snelkookpan is handig voor gerechten die normaal een lange bereidingstijd hebben. Denk hierbij aan stoofgerechten. Je bereidt in deze pan ook vlees of vis. Eenpansgerechten maak je gemakkelijk in een snelkookpan, omdat je in één keer meerdere ingrediënten samen kookt.
Kookpan: groenten, aardappelen en rijst
Net zoals een snelkookpan kook je in een kookpan ook groenten, aardappelen of rijst. Je gebruikt alleen een kookpan bijna nooit voor het bereiden van vis en vlees. Wanneer je een complete maaltijd wilt bereiden, heb je daarom vaak een extra pan nodig.
Onderhoud
Snelkookpan: handafwas
Je reinigt een snelkookpan met de hand. Hierdoor gaat hij langer mee. De losse onderdelen en het handvat koppel je gemakkelijk los van de pan. Zo maak je hem goed schoon zonder dat je de onderdelen beschadigt.
Kookpan: vaatwasser
De meeste kookpannen zet je na gebruik in de vaatwasser. Hierbij hoef je geen rekening te houden met onderdelen die je losklikt. Houd er rekening mee dat niet alle kookpannen vaatwasserbestendig zijn. Wanneer je de pan met de hand afwast, verleng je de levensduur van de pan.