Hoe kies je een pannenset?
Pannenset kiezen
Voordat je een pannenset kiest, let je op een aantal punten. Stel jezelf de volgende vragen zodat je de juiste keuze maakt.
- Op welke warmtebron kook je?
- Hoe groot moeten je pannen zijn?
- Welke handige functies vind je belangrijk?
Op welke warmtebron kook je?
Niet elke pan is geschikt voor alle warmtebronnen. We onderscheiden de volgende warmtebronnen: gas, inductie, keramisch, elektrisch en de oven. Kook je op gas, een elektrische of keramische kookplaat? Dan is iedere kookpan geschikt. Wanneer je een inductieplaat gebruikt, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. De pan maakt anders geen contact met de plaat en slaat dan af. Pannen met een kunststof handgreep zet je niet in de oven, omdat de handgreep anders kan smelten.
Hoe groot moeten je pannen zijn?
Een pannenset heeft vaak verschillende kookpannen. Zo kook je bijvoorbeeld in een kleine kookpan pastasaus en in de grotere pan spaghetti. Het is belangrijk dat de pannen groot genoeg zijn voor je bereidingen. De kans bestaat anders dat de pan te vol zit, waardoor je ingrediënten niet goed gaar worden.
- minder dan 2 liter: pasta voor 1 persoon
- 2 - 4 liter: pasta voor 3 personen
- 5 - 6 liter: pasta voor 5 personen
- 6 - 7 liter: pasta voor 6 personen
Welke handige functies vind je belangrijk?
Afgietsysteem
Sommige pannen hebben een afgietsysteem. Hiermee vergrendel je de deksel zodat je vloeistoffen gemakkelijk en veilig afgiet. Handig, want zo heb je geen extra vergiet nodig en verschuift de deksel tijdens het afgieten niet.
Koude greep
Pannenlappen zijn verleden tijd wanneer de pan een koude grepen heeft. De handgreep blijft namelijk koel, zodat je de pan veilig naar de eettafel verplaatst.
Opbergsysteem
De meeste pannensets hebben een handig opbergsysteem. Hiermee stapel je de pannen na het koken netjes op elkaar. Handig, want zo nemen ze weinig ruimte in je keukenkastjes in beslag.