Wat bepaalt het gebruiksgemak van een oven?
De specificaties van gebruiksgemak
We beoordelen het gebruiksgemak door te kijken naar onderstaande specificaties:
- De reinigingsmethode: handmatige of automatische reiniging.
- Het aantal sensoren: kerntemperatuur-, gewichts- en/of luchtvochtigheidssensor.
- Automatische kookprogramma's
- Automatische uitschakeling
- Telescopische rails: hiermee schuif je bakplaten en roosters uit de oven zonder dat ze kantelen.
- Snel voorverwarmen
- Ontdooifunctie
- Timer
- Zacht sluitende deur
Topklasse gebruiksgemak
Wil je een gebruiksvriendelijke oven, dan adviseren we een exemplaar met topklasse gebruiksgemak. De meeste ovens in deze klasse hebben een volledig reinigingssysteem. Je reinigt de oven dus niet met de hand en er blijven geen etensresten achter in de ventilator of de verwarmingselementen. Ook hebben deze ovens vaak een telescopische rails. Hiermee schuif je een bakplaat voorzichtig uit de oven om te controleren of je koekjes al klaar zijn.
Middenklasse gebruiksgemak
Veel ovens in deze klasse hebben automatische programma’s die de juiste instellingen voor jouw gerecht selecteren. Ook warmen ze vaak snel op. Hierdoor wacht je minder lang voordat je jouw gerecht in de oven schuift. Hoe snel dit precies is, verschilt per oven en merk. Gemiddeld heeft de oven binnen 5 minuten een temperatuur van ongeveer 180 graden Celcius.
Basisklasse gebruiksgemak
Bij een oven met basisklasse gebruiksgemak lever je in op handige functies, waardoor je je oven gemakkelijk gebruikt. Veel van deze ovens hebben een ontdooifunctie waarmee je voorzichtig etenswaren opwarmt. Ook beschikken ze vaak over een timer, waarmee je het apparaat na een vooraf ingestelde tijd uitschakelt. Zoek je een oven die jou werk uit handen neemt? Kijk dan naar een oven met middenklasse of topklasse gebruiksgemak.