Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Sanne

Tips voor het fotograferen met een macrolens

Om je op weg te helpen vind je in dit artikel tips voor het fotograferen met je macrolens. Want hoe pak je dat eigenlijk aan? Gebruik je bij macrofotografie de zoom of fotografeer je dicht op het onderwerp? Daarnaast leer je in dit artikel onder meer alles over het instellen van je sluitertijd en het gebruik van een statief.

Tip 1: fotografeer dicht op je onderwerp

Fotografeer dicht bij je onderwerp

Wil je een macrofoto maken van een bloem, dan fotografeer je van dichtbij zonder in te zoomen. Zorg er wel voor dat je een camera gebruikt met een korte scherpstelafstand. Anders krijg je het onderwerp niet scherp op de foto op zo'n kleine afstand. Bij het fotograferen van dieren of insecten zoom je wel in op het onderwerp zonder dat je dichterbij komt. Dit doe je om te voorkomen dat het van je schrikt en wegvlucht.

Tip 2: gebruik een groot diafragma

Gebruik een groot diafragma

Bij macrofotografie maak je meestal gebruik van een kleine scherptediepte. Hiermee wordt het onderwerp waar je op focust scherp en blijft de achtergrond wazig. Dit effect creëer je met een groot diafragma. Door dicht op het onderwerp te gaan zitten, verklein je ook de scherptediepte. Hoe verder de camera van het onderwerp verwijderd is, hoe groter het scherpe gedeelte van de foto is. Dit laatste is alleen het geval als je geen gebruik maakt van de zoom.

Tip 3: zorg voor een snelle sluitertijd

Gebruik een snelle sluitertijd

Hoe dichter je met de camera op een onderwerp zit, hoe gevoeliger het beeld is voor bewegingsonscherpte. Gebruik daarom een korte sluitertijd voor het maken van macrofoto's. Als de sluiter snel weer dichtklapt, heb je meer kans op een scherpe foto. Dit is ook erg handig bij het fotograferen van dieren. Dieren en insecten kunnen schrikken van het camerageluid. Door de korte sluitertijd zorg je ervoor dat je net op tijd de foto hebt gemaakt.

Tip 4: zet je camera op een statief

Zet je camera op een statief

Bij macrofotografie gebruik je een statief om eventuele bewegingsonscherpte te voorkomen. Als je fotografeert met een korte sluitertijd, lukt het vaak wel om een scherp beeld te schieten. Zodra je de sluitertijd wat langer open wilt laten voor meer licht in de foto, is het gebruik van een statief handig. Daarnaast is een statief aan te raden als je laag bij de grond fotografeert. Met een statief dat je laag instelt, zet je de camera gemakkelijker dicht op het onderwerp.

Tip 5: stel handmatig scherp

Stel handmatig scherp

Als je dicht op je onderwerp fotografeert of juist heel ver in zoomt op het onderwerp, werkt handmatig scherpstellen het beste. Omdat je op enkele centimeters afstand scherpstelt, verlies je bij automatische focus door een kleine beweging al snel je scherpstelpunt. In sommige gevallen lukt het je camera helemaal niet om een focuspunt te vinden. Kies daarom handmatig het focuspunt op het scherm van je camera of door de lensring te gebruiken.

Tip 6: houd rekening met de verhoudingsfactor

Houd rekening met de verhoudingsfactor

Houd er rekening mee dat je macrolens het onderwerp niet op werkelijke grootte projecteert op je sensor. Wat deze verhouding precies is vind je terug op je lens. Dit kan bijvoorbeeld 1:1,5 zijn. Bij een verhouding van 1:1 wordt het onderwerp naar ware grootte op de sensor geprojecteerd. 1:2 houdt in dat het onderwerp 2 keer zo klein op de sensor terecht komt. Als dit het geval is, ga je nog iets dichter op je onderwerp zitten.

Sanne
Artikel van:
Sanne Camera specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.