Hoe kies je een juicer?
Juicer kiezen
De belangrijkste vragen die je jezelf stelt bij het kiezen van een juicer zijn:
- Van welke groente- en fruitsoorten wil je sap maken?
- Hoe intensief wil je de juicer gebruiken?
- Welke extra's vind je belangrijk?
Van welke soorten groenten en fruit wil je sap maken?
Er zijn verschillende soorten groenten en fruit waarvan je sap maakt. Voor harde groenten en fruit, zoals wortels of appels, gebruik je bijvoorbeeld een andere snelheid dan voor zachte groenten en fruit, zoals tomaten of sinaasappels. Voor bladgroenten, zoals tarwegras en spinazie, is een apart type sapcentrifuge weer veel geschikter; de slowjuicer. Hieronder leggen wij de verschillen tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer uit.
Sapcentrifuge vs slowjuicer
Sapcentrifuge
Een sapcentrifuge raspt groenten en fruit door op hoge snelheid rond te draaien, ofwel centrifugeren. De opvangbak vangt het pulp op en het sap komt uit een andere uitloop. Hierdoor heb je snel versgeperst sap. Met een sapcentrifuge gebruik je vooral fruit en groenten met een hoog vochtgehalte. Hierdoor komt er een ruime hoeveelheid helder sap uit. Sap uit een sapcentrifuge is niet zo lang houdbaar, dus je drinkt het sap het beste gelijk op.
Slowjuicer
Vind je het belangrijk dat je zo veel mogelijk vitaminen binnenkrijgt en maak je ook graag tarwegrassap? Kies dan voor een slowjuicer. Een slowjuicer werkt anders dan een sapcentrifuge, deze perst groenten en fruit door ze op lage snelheid zachtjes te kneuzen. Doordat een slowjuicer koud perst blijft een groot deel van de vitaminen, enzymen en mineralen uit je groenten en fruit behouden. Naast harde en zachte groenten en fruit is een slowjuicer ook geschikt voor het persen van tarwegras, in tegenstelling tot sapcentrifuges.
Hoe intensief wil je de sapcentrifuge gebruiken?
Vermogen
Het vermogen van een sapcentrifuge wordt uitgedrukt in watt. Over het algemeen geldt hoe hoger het vermogen, hoe makkelijker en sneller groenten en fruit geperst worden. Maak je af en toe een kleine hoeveelheid sap, dan is een sapcentrifuge met een hoog vermogen niet nodig. Maak je een grote hoeveelheid sap waarvoor je ook veel harde groenten en fruit gebruikt? Dan is een hoger vermogen geschikter. Voor slowjuicers geldt dit niet. Doordat hij op een andere manier perst, haalt een slowjuicer meer sap uit groenten en fruit met een lager vermogen.
Sapkan
Bij sapcentrifuges en slowjuicers zit niet standaard een sapkan en de inhoud verschilt ook. Voor één of enkele glazen sap is een sapkan niet per se nodig, je zet je glas er ook direct onder. Voor grotere hoeveelheden sap in één keer is een sapkan wel handig. De keuze die je dan nog maakt, is de inhoud van de sapkan. Maak je per keer niet meer dan 3 of 4 glazen sap, dan is een sapkan tussen de 0 en 1 liter prima. Wil je meer dan 4 glazen per keer maken, dan is een sapkan tussen de 1,1 en 1,5 liter beter.
Waar let je nog meer op?
Er zijn nog een aantal andere dingen waar je rekening mee houdt bij het kiezen van een juicer. Zo verschilt het materiaal van de machine per model. Een aluminium of rvs sapcentrifuge staat bijvoorbeeld steviger dan een kunststof model. Verder hebben sommige sapcentrifuges een schuimafscheider. Deze scheidt het schuim van het sap, waardoor er geen schuimlaag ontstaat. Een andere handige extra is de druppelstop. Deze zorgt ervoor dat het laatste restje sap niet nadruppelt op je aanrecht als geen reservoir meer onder staat.