Wat is het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer?
Vergelijk sapcentrifuge met slowjuicer
Sapcentrifuge | Slowjuicer | |
---|---|---|
Bereiding | Raspt snel | Kneust langzaam |
Vulopening | Breed (weinig snijwerk) | Smal (meer snijwerk) |
Geschikt voor | Groenten en fruit met een hoog vochtgehalte | Alle soorten groenten en fruit, noten en tarwegras |
Resultaat | Helder sap | Geconcentreerd sap |
Aanschaf | Relatief voordelig | Relatief duur |
Bereiding
Sapcentrifuge: raspt snel
In de trommel aan de binnenkant van de sapcentrifuge zit een rasp die ronddraait. Zodra je de ingrediënten er aan de bovenkant instopt, gaat deze trommel hard draaien (centrifugeren). Je fruit wordt geraspt en het sap wordt als het ware uit de vrucht 'geslingerd'. Je drankje is snel klaar.
Slowjuicer: kneust langzaam
Een slowjuicer 'kneust' je ingrediënten heel langzaam met een vijzel. Voor dit apparaat geldt: hoe minder rotaties per minuut (RPM), hoe meer sap je overhoudt. Net als bij een sapcentrifuge scheidt de pulp daarna van het sap. Sap maken met een slowjuicer duurt over het algemeen iets langer dan sap maken met een sapcentrifuge.
Vulopening
Sapcentrifuge: weinig snijwerk
De vulopening van een sapcentrifuge is meestal erg breed. Zo pers je bij de meeste sapcentrifuges een appel in één keer, zonder hem eerst in stukken te snijden. Met een sapcentrifuge ben je dus minder tijd kwijt aan de voorbereiding.
Slowjuicer: veel snijwerk
De vulopening van een slowjuicer is meestal smal. Dit betekent dat je de ingrediënten eerst in smalle stukken snijdt om ze te persen. Door het snijwerk ben je dus iets langer bezig met de voorbereiding.
Geschikt voor type ingrediënten
Sapcentrifuge: groenten en fruit met een hoog vochtgehalte
De hoeveelheid sap die je met een sapcentrifuge uit je groenten en fruit haalt, is vergelijkbaar met wanneer je sinaasappelen perst met een citruspers. Ruim voldoende, maar er blijft nog wel natte pulp over. Een sapcentrifuge is minder geschikt voor het maken van sap van vochtarme ingrediënten, zoals noten of bananen.
Slowjuicer: alle soorten groenten en fruit, noten en tarwegras
Een slowjuicer haalt bijna al het sap uit ingrediënten. Dit maakt hem niet alleen geschikt voor het persen van groenten en fruit, maar ook voor vochtarme ingrediënten. Bijvoorbeeld bladgroenten, tarwegras of noten. De pulp die overblijft is kurkdroog.
Resultaat
Sapcentrifuge: helder sap
Het sap uit een sapcentrifuge is heel helder en lijkt op aanmaaklimonade. Het bevat wel minder vezels dan sap uit een slowjuicer. Hierdoor hoor je soms dat sap uit een sapcentrifuge iets minder gezond is dan sap die je maakt met een slowjuicer. In de praktijk verschillen de voedingswaarden alleen nauwelijks.
Slowjuicer: geconcentreerd sap
Het sap uit een slowjuicer is dun, maar iets minder helder dan bij een sapcentrifuge. Dit komt omdat er door de langzame manier van persen meer vezels in het drankje achterblijven. Tijdens het persen komt er geen wrijvingswarmte vrij. Hierdoor hoor je vaak dat het sap uit een slowjuicer gezonder is dan sap uit een sapcentrifuge. Deze claims zijn alleen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd.