Hoe bak je het best met een pan zonder antiaanbaklaag?
Aan de slag met jouw koekenpan zonder antiaanbaklaag
Met de onderstaande tips helpen wij jou om het best te bakken zonder een antiaanbaklaag:
- Tip 1. Laat het vlees plakken
- Tip 2. Schakel de temperatuur terug
- Tip 3. Bak met boter of olie die tegen hoge temperaturen kan
- Tip 4. Oefen met een doosje eieren
Tip 1: laat het vlees plakken
Om goed aan te braden, is het belangrijk dat je het vlees aan de pan laat plakken en niet los haalt. Zodra het is aangebraden, laat hij namelijk vanzelf los. Daarna draai je het vlees om, zodat je de andere kant braadt. Het voordeel van een pan zonder antiaanbaklaag is dat jouw baksel snel dichtschroeit. Zo blijven niet alleen de belangrijkste voedingsstoffen behouden, maar krijg je ook nog eens een lekker knapperige korst.
Tip 2: schakel de temperatuur terug
Een veelgemaakte fout is dat je op een te lage of hoge temperatuur bakt. Laat daarom eerst de pan goed op temperatuur komen op middelhoog vuur. Je pan is op temperatuur wanneer je boter helemaal is gesmolten. Schakel daarna de temperatuur zo'n 20 tot 30 procent terug. Wanneer je op een hoge temperatuur bakt, droogt je eten sneller uit en brandt het sneller aan. Bak je op middelhoog vuur, dan pruttelt het eten nog lekker door en brandt het niet snel aan.
Tip 3: bak met hittebestendige boter of olie
Vet je pan goed in voordat je gaat bakken. Gebruik hier bijvoorbeeld geklaarde boter, zonnebloemolie, kokosolie of olijfolie voor. De ene olie is beter bestand tegen hitte dan de andere. Als je in een koekenpan bakt, lopen de temperaturen op tot 180 graden Celsius. Wij raden extra vierge olijfolie af. Deze olie is namelijk niet geschikt voor deze hoge temperaturen. Naast dat je de juiste olie of boter gebruikt, is het ook belangrijk dat je genoeg gebruikt.
Tip 4: oefen met een doosje eieren
Het goed leren bakken met een pan zonder antiaanbaklaag vergt wat oefening. Het bakt namelijk heel anders dan een pan met antiaanbaklaag. De kunst is om de pan z'n werk te laten doen en ingrediënten niet te snel om te draaien. Onze tip: oefen eerst met wat eieren. Een omelet gaat snel stuk wanneer je 'm te vroeg omdraait en is dus een goede oefening. Wanneer je het perfecte eitje weet te bakken, ben je klaar voor het echte werk.