Hoe kies je de juiste monitor voor fotobewerking?
Monitor voor fotobewerking kiezen
Het kiezen van de juiste monitor voor fotobewerking doe je aan de hand van een aantal specificaties. Daarom stellen wij je de volgende vragen:
- Welk schermformaat wil je?
- Welke resolutie wil je?
- Welke kleurruimte wil je?
- Welke kleurdiepte wil je?
- Welke HDR ondersteuning wil je?
Welk schermformaat wil je?
Qua schermformaat raden we minimaal 27 inch aan voor een goede zichtbaarheid. Een 24 inch monitor oogt al snel te klein voor fotobewerking. Het praktische voordeel is dat je minder samengedrukte pixels ervaart op een groter scherm. Wil je meer ruimte? Kies dan voor een 32 inch monitor. Je ziet nog meer van je foto's en houdt een nog beter overzicht wanneer je op bepaalde details inzoomt. Daarnaast open je de fotobibliotheek naast Photoshop, omdat je meer schermruimte hebt.
Welke resolutie wil je?
Voor fotobewerking is minimaal een QHD resolutie nodig, zodat de monitor recht doet aan de kwaliteit van je foto's. Door de extra pixels bewerk je bijvoorbeeld details nauwkeuriger dan op een full hd scherm. Wanneer je nog een stap verder wilt, kies je voor een 4K resolutie. Met een 4K resolutie heb je 2 keer zoveel pixels als in QHD en ga je nog gedetailleerder aan de slag. Daarnaast ga je in 4K ook aan de slag met videobewerking, mocht je daar aan willen beginnen.
Welke kleurruimte wil je?
De kleurruimte bepaalt welke en hoeveel kleuren een scherm weergeeft. Wanneer je foto's bewerkt zijn sRGB en Adobe RGB de belangrijkste 2. Het verschil hier is wanneer je foto's op het internet plaatst, of wanneer je foto's print. Voor op het internet is sRGB het beste kleurenprofiel, omdat dit de meest voorkomende kleurruimte is voor monitoren. Adobe RGB is een breder profiel waardoor kleuren levendiger en realistischer ogen dan sRGB. Zo is het blauw van de zee ook echt turquoise.
Welke kleurdiepte wil je?
Een 8-bit kleurdiepte toont minder overgangen in kleur dan een 10-bit kleurdiepte. Een monitor met 10-bit kleurdiepte is daarom het beste voor fotobewerking. Hiermee creëer je vloeiende kleurovergangen in je projecten, zowel digitaal als op print. Neem bijvoorbeeld een boom. Zo wordt de schaduw niet direct zwart, maar loopt deze langzaam over van donker naar licht.
Welke HDR ondersteuning wil je?
Een monitor met HDR ondersteuning heeft een uitgebreid kleurenpalet en hoge helderheid. Hierdoor zien je foto's er nog realistischer en levendiger uit. Daarnaast zie je de kleurverschillen beter dan op een monitor zonder HDR ondersteuning. Met HDR10 heb je de basis voor het bewerken van je HDR foto's. DisplayHDR 400, 600 en 1000 hebben een hogere helderheid, waardoor je een nog betere kleurweergave hebt.