Alles wat je moet weten over een HDR monitor
Wat is HDR?
De techniek
HDR Staat voor High Dynamic Range, een kleurtechniek waarmee een monitor een breder kleur- en contrastspectrum weer kan geven. Concreet betekent dit dat een HDR monitor de nuances en kleurtinten realistischer weergeeft en licht en donker gedetailleerder weergeeft. Hierdoor zie je bijvoorbeeld tijdens een horrorfilm veel beter wat er in de schaduwen op de hoofdpersoon afkruipt en lijkt het of je een natuurdocumentaire met eigen ogen ziet.
De content
Om HDR beeldmateriaal te tonen moet zowel de monitor als de content geschikt zijn voor HDR. HDR content vertelt een monitor of tv namelijk precies welke kleur- en zwartwaarden optimaal zijn voor de meest realistische weergave. Content geschikt voor HDR heeft deze kleurinformatie dan ook ingebakken, zodat een game of video er bij geschikte displays eenvoudig gebruik van kan maken. Een SDR (Standard Dynamic Range) monitor heeft dus veel minder potloden om het beeld mee in te kleuren.
Soorten HDR
Er zijn verschillende soorten HDR. Het verschil zit hem in de helderheid en de kleuren die het scherm kan weergeven. Vesa heeft hiervoor een DisplayHDR standaard opgesteld. Alle nieuwe HDR-monitoren voldoen aan een van de volgende standaarden.
VESA standaarden
DisplayHDR 400
- Minimaal 400 cd/m² piekhelderheid
- Minimaal 320 cd/m² helderheid
- Minimaal 95% dekking van BT.709 kleurruimte
DisplayHDR 600
- 600 cd/m² piekhelderheid
- Minimaal 350 cd/m² helderheid
- Minimaal 99% dekking van BT.709 kleurruimte
- Minimaal 90% dekking van DCI-P3 kleurruimte
DisplayHDR 1000
- 1000 cd/m² piekhelderheid
- Minimaal 600 cd/m² helderheid
- Minimaal 99% dekking van BT.709 kleurruimte
- Minimaal 90% dekking van DCI-P3 kleurruimte
DisplayHDR True Black
Naast de bekende VESA certificeringen, bestaat er sinds kort ook DisplayHDR True Black. Een monitor met DisplayHDR True Black 400 of 500 voldoet aan dezelfde eisen als een monitor zonder True Black, maar springt eruit in de zwartwaarden. Een monitor met DisplayHDR True Black projecteert een groter verschil tussen zwartwaarden, wat beelden ten goede komt. Hierdoor ervaar je levendige schaduwen en is de snelheid waarmee een scherm van licht naar donker gaat vele malen hoger.
In de praktijk
Films kijk je natuurlijk voornamelijk op je (HDR) tv, maar waarom wil je HDR ook op je monitor? Dezelfde diepere zwartwaarden en levendige kleuren komen ook van pas bij 2 belangrijke computertoepassingen: gamen en videobewerking.
Gamen met HDR
- Zie meer details in donkere gamesituaties.
- Games lijken nog realistischer, doordat je veel meer kleuren ziet.
- HDR gaming monitoren tonen een groot kleurencontrast in zowel donkere als lichte ruimtes, waardoor je niet constant hoeft te wisselen in je instellingen.
- Nog niet alle games hebben HDR ondersteuning.
Het feit dat gaming graphics steeds dichter bij fotorealisme komen is al een paar jaar aan de gang. Zo ondersteunen grote titels, zoals Assassin's Creed: Valhalla en Cyberpunk 2077 HDR. Wanneer je deze games dus met een HDR monitor speelt, springen de kleuren van de groene Engelse landschappen in Valhalla van je scherm. Ook diepe zwartwaarden zijn bij gaming van belang, want zo zie je meer detail in donkere situaties. Tegenwoordig maken de meeste games gebruik van HDR ondersteuning, maar check dit goed van tevoren.
Videobewerken met HDR
- Zie beelden in HDR terwijl je je video's bewerkt.
- Ook geschikt voor fotobewerking door ondersteuning van uitgebreide kleurruimtes zoals DCI-P3
- Realistische kleuren.
Voor video professionals is kleurechtheid van groot belang. Met een HDR monitor komen de kleuren realistischer in beeld en komt het contrast binnen jouw horrorfilm in beeld zoals jij het bedoeld hebt. Omdat de content ook HDR moet ondersteunen, heb je dus ook een HDR monitor nodig om de juiste content te creëren. Naast de ondersteuning voor HDR hebben deze monitoren veelal ook een breed kleurbereik (bijvoorbeeld DCI-P3). Met een HDR monitor komen de kleuren en zwartwaarden dus veel dichter in de buurt van wat we in de echte wereld zien. Helaas is het niet mogelijk om het effect van HDR met een afbeelding te demonstreren, want HDR content is dus alleen zichtbaar op een HDR monitor. HDR moet je dus echt met je eigen ogen zien.
4K & HDR
Een 4K HDR monitor biedt drie grote voordelen. Je profiteert namelijk van een groot kleurbereik, een hoge helderheid én een hoge resolutie. Daardoor kijk je, als je videokaart dit ondersteunt, naar kleurrijke en haarscherpe films op je beeldscherm. Een scherm met wide color gamut kan nog meer kleuren weergeven dan een monitor met andere kleurprofielen. Met een wide color gamut monitor komt je HDR content dus nog meer tot zijn recht. Door de hoge resolutie heb je daarnaast 4 keer zo veel ruimte om op te werken als op een full hd scherm.