Wat is een stoomoven?
Waarvoor gebruik je een stoomoven?
Wanneer je groenten of aardappelen in water kookt, verliezen deze smaak en vitamines. In een stoomoven met waterdamp raakt het water je eten niet aan. Zo blijven groentes rijker aan vitamines en voller van smaak. Daarnaast behouden ze hun kleur, structuur en vorm. Ook rijst, pasta, fruit en schaaldieren stoom je gemakkelijk gaar. Bereid je een taart, pizza of ovenschotel in de stoomoven, dan krijgt deze een knapperig korstje.
Wat zijn de voor- en nadelen van een stoomoven?
Een stoomoven heeft verschillende voordelen. Je bereidt eten een stuk gezonder omdat je geen olie of boter gebruikt. Daarnaast verliest je eten geen smaak of vitamines tijdens de bereiding en blijft de kleur en vorm behouden. Hierdoor ziet je eten er smakelijker uit dan wanneer je het kookt in een pan. Een stoomoven heeft ook een paar nadelen. Zo zijn ze duurder in aanschaf dan een oven zonder stoomfunctie. Ook moet je na na elk gebruik het restwater verwijderen.
Welk type stoomoven past bij mij?
Er zijn 2 type stoomovens: hogedruk ovens, die gebruikt worden door professionals, en drukloze ovens. Deze laatste hebben wij in ons assortiment. Een drukloze oven wordt vaak geleverd in combi-variant maar er zijn ook solo stoomovens. Met een combi stoomoven heb je alle ovenfuncties en daarnaast een stoomfunctie. Je hebt drukloze stoomovens met een gedeeltelijke of volwaardige stoomfunctie.
Wat is een gedeeltelijke stoomoven?
Als je graag bakt, is een stoomoven met gedeeltelijke stoom iets voor jou. Een oven met deze stoomfunctie voegt alleen aan het begin van het bakproces stoom toe. De rest van het proces gebruikt de oven warme lucht en bak je zoals je gewend bent. Een baksel dat je in het begint stoomt, krijgt een heerlijk knapperig korstje, maar wordt zacht van binnen. Dat is erg lekker bij stokbroden, taarten, pizza's of een lasagne.
Wat is een volwaardige stoomoven?
Wil je volledige gerechten garen in een stoomoven? Kies dan voor een oven met een volwaardige stoomfunctie. De oven maakt dan de hele kooktijd gebruik van stoom. Zo bereid je vis, groentes en vlees, maar ook pasta en rijst. Wanneer je een oven met volwaardige stoom kiest, heb je in principe geen kookplaat of fornuis meer nodig. Je 'kookt' je eten namelijk in de oven. Alles wat je normaal zou koken in een pan, bereid je nu in de oven.