Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Julie

Hoe voorkom je dat de stoppen doorslaan?

Een elektrische terrasverwarmer vraagt veel vermogen. Wanneer het gevraagde vermogen groter is dan de stroomgroep aankan, dan bestaat de kans dat de stoppen eruitslaan. In dit artikel vertellen we wat piekvermogen is en hoe je dit voorkomt.

Hoe voorkom je dat je stoppen doorslaan?

  1. Start de heater op het laagste vermogen, zodat het piekvermogen lager is.
  2. Schaf een softstarter aan die het piekvermogen afzwakt.
  3. Vraag advies aan een erkend elektricien of de zekering in de meterkast vervangen kan worden door een C-automaat.
  4. Heb je 2 terrasverwarmers? Wacht dan even met het aanzetten van de tweede. Zo voorkom je een 2 keer zo groot piekvermogen.

Piekvermogen

Piekvermogen

Om jou van warmte te voorzien, vraagt een heater veel vermogen. Dat kan soms een probleem zijn voor je stroomgroep. Ieder apparaat verbruikt namelijk meer stroom om op te starten. Dat noemen we piekvermogen. Schakel je een apparaat in, dan vraagt het vaak 2 tot soms wel 10 keer zoveel vermogen dan wanneer je terrasverwarmer normaal werkt. Bij een heater van 1.000 watt is dat dus 2.000 tot 10.000 watt. Dit piekvermogen duurt slechts 1 seconde. Daarna werkt je heater weer op het normale vermogen. Maar die ene seconde is soms al genoeg om narigheid te veroorzaken. Bij meer vermogen dan je stroomgroep aankan, springen de stoppen eruit. En dat is vervelend.

Stroomgroepen

Stroomgroepen

Een standaard huisinstallatie heeft groepen van 16 Ampère. Het totale vermogen van zo'n stroomgroep is 3.600 watt. Wanneer je heater meer vermogen vraagt, springt de zekering eruit. Heb je een heater van 1.000 watt en sluit je die aan op een lege groep? Dan is er niets aan de hand. Maar wil je je tuin verwarmen met 2 heaters van ieder 1.600 watt en heb je daarnaast misschien ook nog buitenlampen aangesloten op je stroomgroep? Dan wordt het een ander verhaal. Het gevraagde vermogen wordt dan voor één seconde te hoog.

Is dat erg?

Het is niet erg, maar wel vervelend. Heb je een beetje pech, dan kan het zijn dat je na 1 keer een gesprongen zekering al schade hebt aan je terrasverwarmer. Gebeurt het vaker dan 1 keer? Dan gaat je heater gegarandeerd kapot. En daar word je niet blij van. Dit kun je natuurlijk oplossen door je zekering te vervangen voor een nieuwe, maar nog beter is om dit te voorkomen. En dat kan.

Hoe voorkom ik dit?

Ik geef je een aantal tips om te voorkomen dat de stoppen doorslaan.

1. Reken het totale vermogen uit

Terrasverwarmer

Reken voordat je je heater aansluit eerst altijd uit hoeveel vermogen je apparaten in totaal vragen. Dat mag dus niet meer zijn dan 3.600 watt. Houd bij het uitrekenen dus ook rekening met de piekvermogen bij het inschakelen van je apparaten. Bij een normaal verbruik kunnen je apparaten in totaal bijvoorbeeld wel 3.600 watt zijn, maar bij het inschakelen wordt het vermogen voor een seconde veel te groot.

2. Start de heater op het laagste vermogen

Heater met meerdere standen

Heb je een terrasverwarmer met meerdere standen? Zet de heater dan eerst aan op de laagste stand. Zo is het piekvermogen in het begin minder hoog dan wanneer je de terrasheater direct op volle kracht aanzet. Hierna kun je langzaam zelf de warmte-intensiteit aanpassen.

3. Wacht even met het aanzetten van een 2e terrasverwarmer

2 terrasverwarmers

Voor 2 terrasverwarmers of meer die op dezelfde stroomgroep aangesloten zijn, raden we aan om ze niet tegelijkertijd aan te zetten. Zet eerst de ene terrasheater aan en dan pas de andere. Zo voorkom je dubbel zoveel piekvermogen op je stoppenkast.

C-automaat of een softstarter

Softstarter

Werken deze tips niet? Dan heb je nog 2 opties om te voorkomen dat de stoppen doorslaan. Voor de eerste manier heb je de hulp nodig van een installateur. Je kunt je zekering in de meterkast laten vervangen door een C-automaat. Deze automaten zijn berekend op piekstroom. De tweede manier en de makkelijkste manier is om gebruik te maken van een softstarter om je terrasverwarming in te schakelen of te dimmen. Een softstarter vlakt je piekstroom zodanig af, dat deze geen klap geeft op je stroomgroep. Daarbij verlengt een softstarter de levensduur van je heater tot 30 procent.

Julie
Artikel van:
Julie Terrasverwarming specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.