Hoe hang je een elektrische terrasverwarmer op?
Wat is de beste plek voor mijn heater?
Op deze vraag is geen antwoord dat voor iedereen geldt. De plaats waar je hem ophangt, is natuurlijk geheel afhankelijk van je tuinsituatie en met name je te verwarmen gedeelte. Over het algemeen is het wel aan te raden om de heater zo op te hangen dat deze richting je gezicht straalt. Mensen ervaren warmtestraling van voren vaak als fijner. Denk maar aan de warmtestraling van de zon, hier zitten we vaak ook liever met ons gezicht naar toe. Het kan zo zijn dat het niet altijd uitkomt om de heater van voren op te hangen en dat is niet erg. Het is geen vereiste, alleen een extra tip.
Ophanghoogte
Waar wel richtlijnen voor zijn, is de ophanghoogte van je terrasverwarmer. Je heater op willekeurige hoogte ophangen, is geen goed idee. Houd je je niet aan de richtlijnen, dan kan het zo zijn dat je de warmtestraling minder goed ervaart of misschien krijg je het juist wel te warm. Houd je daarom altijd aan de richtlijnen.
Je kunt de richtlijnen natuurlijk ook andersom bekijken. Ben je bijvoorbeeld gebonden aan een bepaalde hoogte, dan stem je aan de hand van de ophanghoogte het vermogen af. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je je heater boven je raam hangt. Let er wel op dat je de heater niet direct boven je raam ophangt. Je kunt het beste 10 centimeter overhouden tussen het kozijn en de heater. Dan zie je hem van binnenuit niet hangen.
Richtlijnen
Het vermogen van je heater | De beste ophanghoogte |
---|---|
1400 tot 1500 watt | Hang de heater op ongeveer 210 centimeter hoogte vanaf de grond gemeten |
± 2000 watt | Hang de heater op ongeveer 250 centimeter hoogte vanaf de grond gemeten. |
± 3000 watt | Hang de heater op ongeveer 270 tot 300 centimeter hoogte vanaf de grond gemeten. |
Brandveiligheidsafstand
Je monteert elektrische heaters aan veel soorten plafonds of muren, maar niet alle materialen zijn hiervoor geschikt. Kunststof vervormt bijvoorbeeld als de temperatuur te hoog wordt. Een houten wand kan prima, mits je de standaard beugels gebruikt om je terrasverwarmers aan op te hangen. Steen is het stevigste materiaal, maar gebruik wel de juiste pluggen en schroeven om je heater te monteren. Grote kans dat hij anders loskomt van je stenen wand. Houd als richtlijn voor jezelf aan dat je altijd 45 centimeter afstand overhoudt tussen je terrasverwarmer en je plafond. Om het zeker te weten, kun je natuurlijk ook altijd even de geadviseerde afstand checken in de meegeleverde handleiding.
Tussenruimte
Soms heb je om je ruimte te verwarmen meerdere terrasverwarmers nodig. Het is belangrijk dat je deze dan niet te ver uit elkaar hangt. Wanneer je ze binnen ongeveer 80 centimeter van elkaar hangt, creëer je een overlap van de warmtestraling. Personen die binnen deze overlap zitten, ervaren de warmte intenser. Hang je de terrasverwarmers te ver uit elkaar, dan is er geen overlap en werken ze los van elkaar.
IP-Waarde
Elke elektrische heater kan onder een afdak of overkapping hangen, maar niet elke heater kan volledig in de buitenlucht hangen. Daarom is het belangrijk om goed naar de IP-certificering te kijken van je terrasverwarmer. Die geeft aan in welke mate hij waterbestendig is en of je hem dus wel of niet in de buitenlucht kunt hangen. Bij IP24 bijvoorbeeld, staat de 2 voor de beschermingsgraad tegen stof en de 4 voor de beschermingsgraad tegen vocht. Is de beschermingsgraad tegen vocht een 4 of hoger? Dan is de terrasverwarmer bestand tegen een buitje en kun je hem dus gewoon buiten hangen.
Aansluiten
Genoeg dingen dus om rekening mee te houden voordat je de heater gaat bevestigen. Het is wel verstandig om hier goed naar te kijken. Als hij eenmaal hangt, ga je hem niet zo snel weer verplaatsen. Bij elektrische heaters wordt standaard een muur/plafond-beugel meegeleverd. Meestal heb je verder niets nodig.
Voorkom dat je stoppen doorslaan
Nu je de ophangplaats hebt bepaald, ga je de heater aansluiten. Een standaard huisinstallatie heeft groepen van 16 ampère. Op zo'n groep sluit je apparaten aan met een totaal vermogen van 3600 watt. Terrasverwarmers met een hoog rendement vragen bij het aanzetten een zogenaamde piekstroom. Voor een fractie van een seconde is die piekstroom hoger dan 16 ampère. Sommige installaties kunnen deze piekstroom niet verwerken met als gevolg dat de zekering in je meterkast uitvalt. Er zijn 2 manieren om dit op te lossen:
Manier 1
Voor de eerste manier heb je de hulp van een installateur nodig. Je kunt je zekering in de meterkast dan laten vervangen door een C-automaat. Deze automaten zijn berekend op piekspanningen.
Manier 2
De tweede manier is om gebruik te maken van softstarters om je terrasverwarming in te schakelen of te dimmen. Een softstarter vlakt je piekstroom zodanig af, dat deze geen klap op je groep geeft. Daarnaast verlengen softstarters de levensduur van je heater tot ongeveer 30 procent.
Conclusie
Afhankelijk van je tuinsituatie bepaal je waar je je heater ophangt. Houd daarmee rekening met de ophanghoogte. Aan de hand van je vermogen, bepaal je hoe hoog de heater komt te hangen. Of andersom, dan bepaal je aan de hand van je hoogte, welk vermogen je nodig hebt. Hang je de heater geheel in de buitenlucht op? Kijk dan goed naar de IP-certificering die aangeeft hoe waterbestendig je terrasverwarmer is. Wanneer je de ophangplek bepaald hebt, sluit je de heater aan. Gebruik hiervoor onze tips om te voorkomen dat er een zekering doorslaat in je meterkast.