Hoe kies je een elektrische terrasverwarmer?
Elektrische terrasverwarmer kiezen
Op zoek naar een elektrische terrasverwarmer? Vraag jezelf dan het volgende af:
- Hoeveel vermogen kan je stoppenkast aan?
- Wil je een terrasverwarmer met ingebouwde softstart?
- Hoe groot moet het warmtebereik van de terrasverwarmer zijn?
- Heb je een terras met veel of weinig wind?
- Wil je een staande of hangende terrasverwarmer?
- Welke accessoires of extra functies moet de terrasverwarmer hebben?
Hoeveel vermogen kan je stoppenkast aan?
Het belangrijkste dat je moet weten voordat je een elektrische terrasverwarmer aanschaft, is dat elke terrasverwarmer last heeft van piekvermogen. Dit betekent dat de terrasverwarmer bij het opstarten 2 tot 10 keer meer stroom gebruikt. Hierdoor is het mogelijk dat de stoppen in de stoppenkast doorslaan. Gebeurt dit een aantal keer? Dan gaat je terrasverwarmer gegarandeerd kapot. Dat is hartstikke zonde. In het onderstaande artikel geven we tips om de kans dat de stoppen doorslaan te verkleinen.
Wil je een terrasverwarmer met ingebouwde softstart?
Wil je de kans op piekvermogen zo klein mogelijk houden? Dan is een terrasverwarmer met ingebouwde softstart misschien iets voor jou. De softstart zwakt het piekvermogen al af, waardoor de kans veel kleiner is dat de stoppen doorslaan. Let op: bij een terrasverwarmer met softstart is er nog steeds geen volledige zekerheid dat de stoppen niet doorslaan. Zorg er daarom altijd voor dat je zo min mogelijk elektrische apparaten op één stroomgroep hebt aangesloten als je een elektrische terrasverwarmer gebruikt.
Hoe groot moet het warmtebereik van de terrasverwarmer zijn?
Een terrasverwarmer heeft een bepaald warmtebereik in vierkante meters. Dit geeft het uiterste bereik weer tot waar de terrasverwarmer warmte afgeeft. Dit is echter niet het bereik tot waar de heater nog een aangename warmte afgeeft. Dit bereik is vaak een flink stuk korter. Heb je bijvoorbeeld een zithoek van 12 vierkante meter die je helemaal wil verwarmen? Dan is een heater met een warmtebereik tot 12 vierkante meter niet voldoende. Kies dan een heater met een groter bereik.
Heb je een terras met veel of weinig wind?
Terrasverwarmers hebben verschillende verwarmingselementen. Hierdoor zijn ze wel of niet geschikt voor een terras waar veel wind staat. Houd als vuistregel aan dat alle heaters, behalve quartz en heatpanels, geschikt zijn voor een terras waar veel wind staat. Heb je een serre of een tuin waar bijna geen wind staat? Dan is een quartz heater of heatpanel een prima keuze.
Wil je een staande of hangende terrasverwarmer?
De keuze voor een staande of hangende terrasverwarmer hangt grotendeels af van hoe vaak je hem gaat gebruiken. Gebruik je hem maar een aantal keer per jaar? Dan is een staande heater misschien handiger. Die zet je gemakkelijk weg als je hem niet meer nodig hebt. Een wand- of plafondheater moet je altijd op een vaste plek monteren. Het voordeel van deze terrasverwarmers is dan wel weer dat ze geen opbergruimte innemen.
Welke accessoires of extra functies moet de terrasverwarmer hebben?
Veel terrasverwarmers hebben functies of meegeleverde accessoires die het gebruik van de terrasverwarmer net wat aangenamer maken. Denk bijvoorbeeld aan een afstandsbediening of app waarmee je de terrasverwarmer bedient. Of een ingebouwde speaker, waardoor het iedere avond feest is op het terras.