Hoe kies je een oven voor het bakken van brood?
Oven kiezen
Wil je jouw oven gebruiken voor het bakken van brood? Let dan op het formaat van je nieuwe oven. Ook zijn er ovenfuncties die het bakken makkelijker maken.
- Welke oven is het geschiktst?
- Welk hoogte heb je nodig?
- Welk breedte heb je nodig?
- Wat heb je aan een telescopische rail?
- Waarom kies je een energiezuinige oven?
- Wat heb je aan een oven met stoom?
Welke oven is het geschiktst?
Een oven met boven- en onderwarmte is het geschiktst voor het bakken van brood. Tegenwoordig hebben veel ovens meerdere ovenfuncties, waardoor je niet hoeft te kiezen tussen een oven met hetelucht of boven- en onderwarmte. Zo heb je een oven in huis die allebei de ovenfuncties heeft, maar gebruik je alleen de boven- en onderwarmte functie voor het bakken van brood.
Wat heb je aan een oven met stoom?
Een stoomoven zet water om in stoom waarmee je gerechten gaart. Stoomovens met een gedeeltelijke stoomfunctie voegen aan het begin van de bereiding stoom toe. Wanneer je bakt met stoom ontstaat er een beschermende laag op de buitenkant van het brood. Hierdoor blijft de buitenkant van het brood flexibel en krijgt het brood voldoende tijd om te rijzen.
Welke hoogte heb je nodig?
Voor het bakken van brood is een oven met een hoge binnenruimte van minstens 30 centimeter het best. Het deeg zit dan ver weg van de verwarmingsspiraal, waardoor de bovenkant niet verbrandt als het brood rijst.
Welke breedte heb je nodig?
Bak je graag veel broden tegelijkertijd? Meet dan de breedte van de bakvormen die je vaak gebruikt op en controleer of deze in de oven passen. Houd er rekening mee dat de bakblikken niet precies tegen elkaar aanstaan, maar dat er minimaal één centimeter tussen zit. Zo circuleert de lucht goed door de oven. Check ook of de lengte van het bakblik op het draadrooster past. Deze is vaak wat minder diep dan de oven zelf.
Wat heb je aan een telescopische rail?
Met een telescopische rail haal je bakplaten en roosters voorzichtig uit de oven. Door de uittrekrails schuif je een bakplaat gemakkelijk uit de oven zonder dat deze kantelt. Zo brand je jouw handen minder snel aan de warme binnenruimte van de oven.
Wat heb je aan pyrolyse?
Heb je vaak geen zin om je oven schoon te maken na een uitgebreide baksessie? kies dan een pyrolyse oven. Deze zelfreinigende oven verbrandt vuil en vet op een hoge temperatuur. Doordat de oven zichzelf reinigt, heb jij minder schoonmaakwerk. Na het afkoelen van de oven hoef je alleen de as op te vegen.
Waarom kies je een energiezuinige oven?
Bak je erg veel? Dan is het goed voor je portemonnee en het milieu als je een energiezuinige oven koopt. Alleen solo ovens hebben een energielabel. Deze hebben minimaal energielabel A. Hoe hoger het energielabel, hoe minder energie de oven gebruikt.