Hoe kies je een braadpan?
Braadpan kiezen
Bij het kiezen van een braadpan let je op een aantal punten. Stel jezelf de volgende vragen voordat je een braadpan kiest:
- Op welke warmtebron gebruik je een braadpan?
- Kies je voor een grote of kleine braadpan?
- Welke baklaag heb je nodig?
- Welk materiaal heb je nodig?
Op welke warmtebron gebruik je een braadpan?
Niet elke pan is geschikt voor elke warmtebron. Dit hangt namelijk af van de vorm en het materiaal van de bodem van de pan. Elke pan is geschikt voor gebruik op gas en een keramische of elektrische kookplaat. Pannen met een kunststof handgreep zijn niet geschikt voor in de oven. Een pan die je gebruikt op een inductieplaat is magnetisch, anders werkt het niet. Kijk dus goed naar de warmtebron en kies een braadpan die hiervoor geschikt is.
Kies je voor een grote of kleine braadpan?
Kook je graag voor een grote club vrienden? Of wil je in één keer een flinke portie stoofvlees maken? Dan ga je voor een grote braadpan met een minimale inhoud 4 liter. Houd er wel rekening mee, dat een pan tot 28 centimeter doorsnee op een fornuis staat zonder andere pannen te raken. Ga je voor een groter formaat, dan kun je de andere pitten niet tegelijkertijd gebruiken.
Welke baklaag heb ik nodig?
De meeste braadpannen beschikken niet over een antiaanbaklaag. Je gebruikt een braadpan voornamelijk om vlees te bakken. Zonder antiaanbaklaag schroeit vlees sneller dicht, en blijven sappen beter behouden. Vind je een pan met een antiaanbaklaag belangrijk? Dan zijn er enkele braadpannen met een keramische of standaard aanbaklaag. Deze braadpannen slijten alleen sneller, vooral bij veelvuldig gebruik.
Welk materiaal heb je nodig?
Zoek je een duurzame braadpan waar je jarenlang van geniet? Kies dan een gietijzeren braadpan. Niet voor niets ontbreekt deze klassieker zelden in de keuken van een (hobby)chef. Gietijzer is een uitstekende warmtegeleider; duurzaam, stevig en vormvast. De pan is wel zwaar en niet geschikt voor de vaatwasser. Een roestvrijstalen braadpan is een stuk lichter en gemakkelijker schoon te maken. De geëmailleerde binnenzijde bestaat uit een glad oppervlak, zo blijven ingrediënten niet vastkleven.