Hulp bij het kiezen van een type barbecue
Houtskool, kamado en buitenkeukens
Houtskool barbecues: klassiek grillen
Met een houtskool barbecue pas je verschillende grilltechnieken toe, zoals indirect en direct grillen. Het duurt even voor de barbecue warm genoeg is, dus je gebruikt ze niet voor een snelle barbecue sessie. Wel heb je veel controle over de luchttoevoer en temperatuur. We vertellen je hier meer over het kiezen tussen verschillende soorten houtskool barbecues
Kamado barbecues: uitgebreid grillen
Op een Kamado barbecue maak je veel verschillende soorten gerechten. Dankzij de dikke keramische deksel hou je warmte goed vast. Zo pas je naast de klassieke grillmethodes ook slow cooking toe. Ook breid je kamado barbecues gemakkelijk uit met accessoires, zoals een pizzasteen of plate setter. Hiermee gebruik je de Kamado ook als een soort oven.
Buitenkeukens
De buitenkeuken is een grote gasbarbecue die een vaste plek in jouw tuin krijgt. Veel buitenkeukens hebben meerdere hoofdbranders en een zijbrander. Zo maak je verschillende gerechten tegelijk. Omdat de barbecue werkt op gas, is hij snel warm en ga je direct aan de slag met grillen. Lees hier meer over de verschillende buitenkeukens.
Elektrisch, gas en rookovens
Elektrische barbecues: snel grillen
Een elektrische barbecue is vaak kleiner dan andere soorten barbecues. Zo zet je ze gemakkelijk op je balkon of neem je ze mee naar de camping. Je hebt wel altijd een stopcontact in de buurt nodig. Ook zijn elektrische barbecues vooral geschikt voor kleine gerechten en basis grilltechnieken. Omdat ze snel warm worden, gebruik je de barbecue ook voor spontane snelle barbecue sessies. We vertellen je hier meer over de verschillende soorten elektrische barbecues.
Gas barbecues: grillen op pad
Gas barbecues zijn net als veel elektrische barbecues klein en gemakkelijk in gebruik. Je neemt ze dus zonder problemen mee op pad en gebruikt ze voor snelle, kleine barbecue sessies. Omdat je geen stroom nodig hebt, gebruik je ze ook in het park. Ook komt er weinig rook vrij op een gas barbecue. Wel moet je altijd een gasfles hebben. Welke gas barbecue het beste bij jou past, vertellen we je hier.
Rookovens: gerechten roken
Op een rookoven pas je andere bereidingsvormen toe dan op andere soorten barbecues. Zo gaar je gerechten door ze te roken. Dit geeft een specifieke rooksmaak aan je eten. Je kiest zelf welk type rookmot of hout je onder in de rookoven stopt. Daarna laat je jouw gerechten in de rookoven liggen en trekt de smaak goed in het vlees of de vis. Lees hier meer over rookovens en de kooktechnieken die je toepast.
1. De houtskoolbarbecue
- De authentieke grillsmaak
- Veel verschillende grilltechnieken
- Duurt langer voordat hij op temperatuur is
- Schoonmaken is veel werk
2. De kamado barbecue
- Voor de fanatieke grillmaster
- Veel controle over de temperatuur
- Op zowel hoge als lage temperaturen voedsel bereiden
- Zwaar en hierdoor minder gemakkelijk te verplaatsen
- Niet voor snelle simpele grillsessies
3. De buitenkeuken
- Snel op temperatuur
- Meerdere gerechten bereiden
- Koken voor een grote groep
- Neemt veel ruimte in beslag
5. De elektrische barbecue
- Snel op temperatuur
- Eenvoudig schoonmaken
- Geen last van rook
- Je hebt altijd een stopcontact in de buurt nodig
- Vaak klein formaat en hierdoor niet geschikt voor grote groepen
4. De gasbarbecue
- Snel op temperatuur
- Eenvoudig schoonmaken
- Weinig last van rook
- Je hebt altijd een gasfles nodig
- Niet voor uitgebreide gerechten
6. De rookoven
- Je kiest zelf de rooksmaak
- Unieke bereiding van vlees en vis
- Duurt even voordat hij op temperatuur is
- Je gebruikt hem niet voor alle barbecue technieken