De verschillen tussen een airfryer en oven
Vergelijking airfryer en oven
Airfryer | Heteluchtoven | |
---|---|---|
Voorverwarmen | 0-2 minuten | 5-10 minuten |
Bakresultaat | Knapperig en krokant | Minder kapperig |
Grootte gerechten | Middelgrote gerechten | Grote gerechten |
Vetafvoersysteem | Ja | Nee |
Losstaand of inbouw | Alleen losstaand | Losstaand of inbouw |
Voorverwarmen
Airfryer: kort voorverwarmen
Een airfryer bereikt in 2 minuten een temperatuur van 180 graden Celsius. Sommige airfryers hoef je niet voor te verwarmen. Hierdoor bak je snel een broodje af of gaar je in een handomdraai een stuk vlees of vis. Op die manier gebruik je de airfryer doordeweeks wanneer je weinig tijd hebt. Met een Philips airfryer Connected zet je de airfryer vanaf je telefoon aan. Handig, zo stel je alvast de juiste bakinstellingen in.
Heteluchtoven: lang voorverwarmen
Bij een hetelucht oven duurt het voorverwarmen ongeveer 5 tot 10 minuten. Hierdoor bak je niet snel een pizza af of een andere snack gaar. Je berekent dus extra baktijd wanneer je ingrediënten in de oven wilt afbakken.
Bakresultaat
Airfryer: krokante friet en snacks
In een airfryer bak je frietjes en snacks krokant en knapperig. Het vet en sappen die tijdens het bakken vrijkomen, worden namelijk afgevoerd naar de bodem van de airfryer. Hierdoor frituur je niet alleen verantwoord, je voorkomt ook slappe friet.
Heteluchtoven: slappere friet en snacks
Net als met een airfryer gaar je in een oven ingrediënten met een hete luchtstroom. Een oven heeft geen afvoersysteem waarmee je vet of sappen afvoert. Hierdoor verdampt een deel van het vocht niet en trekt het in de ingrediënten. Het resultaat zijn slappe frietjes en zachte snacks.
Formaat en inhoud
Airfryer: kleine inhoud
Airfryers zijn er in verschillende formaten. Er zijn ook XXL modellen, maar deze modellen zijn niet zo groot als een oven. Hierdoor heb je bijvoorbeeld minder ruimte voor een ovenschaal in je airfryer. Je bakt ook geen grote taart in een airfryer. .
Heteluchtoven: grote inhoud
In een oven bak je in één keer grote hoeveelheden of langwerpige gerechten. Denk hierbij aan het afbakken van stokbroden of ovengerechten. Je bakt ook gemakkelijk meerdere broodjes af. Dit is handig wanneer je een groot huishouden hebt of als je vaak gezelschap over de vloer hebt.