Is een airfryer gezond?
Minder vet
In een airfryer bak je frietjes en snacks met hete lucht. Hierdoor heb je weinig tot geen olie nodig om te bakken. Dit zorgt ervoor dat je frietjes minder vet worden en dus gezonder zijn dan frietjes uit een olie friteuse. Je hebt alleen een lepeltje olie nodig wanneer je onbewerkt eten bakt, zoals zelfgemaakte frietjes of rauwe kip. Dat frietjes en snacks uit een airfryer minder vet zijn, maakt ze nog niet gezond. Ze bevatten nog steeds veel calorieën.
Meer vitamines
Naast frietjes en snacks bereid je ook veel andere ingrediënten in een airfryer. Zo bereid je ook gezonde dingen zoals vis en groente. Deze onbewerkte producten zijn van zichzelf al gezond. Als je deze producten met hete lucht bereidt, blijven voedingsstoffen en vitamines nog beter behouden. Daarnaast bak je groente ook lekker krokant.
Minder schadelijke stoffen
Om nog gezonder te airfryen, moet je zorgen dat je frietjes en andere ingrediënten niet te donker of bruin bakt. Wanneer dit wel gebeurt, is er een kans dat er een kleine hoeveelheid acrylamide ontstaat. Deze stof is bij een hoge inname mogelijk slecht voor je gezondheid. De stof ontstaat mogelijk wanneer je zetmeelrijke producten, zoals frietjes, boven de 120 graden Celsius verhit. Bij diepvriesfrieten is het acrylamidegehalte erg laag. Verse frieten laat je het best van tevoren een half uur weken in water of kook je eerst even kort.