Hoe kies je een airfryer?
Airfryer kiezen
Alle airfryers bakken frietjes, snacks en andere bereidingen met hete lucht. Toch zijn er verschillende soorten airfryers. Stel jezelf de volgende vragen bij het kiezen van een airfryer.
- Hoeveel porties wil je bakken in de airfryer?
- Welke extra functies wil je?
- Welke baktechniek wil je?
- Wil je automatische programma's?
Hoeveel porties wil je bakken?
L airfryers: tot 4 porties
Heb jij een klein huishouden? Dan is een L airfryer groot genoeg. Deze modellen hebben een bakcapaciteit van 0,6 tot 1 kilogram. Hierin bak je tot 4 porties frietjes. Deze airfryers zijn ook klein van formaat. Handig, zo nemen ze weinig ruimte in beslag op het aanrecht.
XL airfryers: tot 5 porties
Een XL airfryer heeft een bakcapaciteit van 1 tot 1,3 kilogram. In deze airfryers bak je tot ongeveer 5 porties frietjes. Naast frietjes bak je ook gemakkelijk een hele kip of een taart in dit model.
XXL airfryers: 6 porties of meer
Heb je een groot huishouden of komen er vaak mensen over de vloer? Dan is een XXL airfryer de beste keus. Deze airfryers hebben een ruime bakcapaciteit van 1,4 tot 3 kilogram. Hierin bak je gemakkelijk 6 porties frietjes of meer.
Welke extra functies wil je?
Airfryer met accessoires
Maak je graag verschillende gerechten met je airfryer? Dan ga je voor een airfryer met extra accessoires. Denk aan een bakvorm voor taarten en muffins. Met een kookrekje creëer je een dubbele baklaag in de pan. Zo bak je vlees en aardappeltjes tegelijk.
Airfryer met een dubbele lade
Wil je graag 2 gerechten tegelijk bereiden? Dan kies je een airfryer met 2 lades. In een airfryer met een dubbele lade bak je bijvoorbeeld vis in de ene lade en groente in de andere lade. Of je bakt frietjes en snacks tegelijkertijd. Wil je een grote portie frietjes bakken? Dan vul je beide lades met frietjes. Wanneer je juist een kleine hoeveelheid wilt bereiden, gebruik je maar één lade.
Welke baktechniek kies je?
Rapid Air
De meeste Philips airfryers gebruiken de Rapid Air techniek. Bij deze techniek heb je weinig tot geen olie nodig voor je bereiding. De hete lucht blaast zichzelf van bovenaf de pan in. De propeller duwt de lucht naar beneden en verdeelt deze gelijkmatig over je pan. Zo gaart het gerecht gelijkmatig en bak je frietjes rondom knapperig.
Rapid CombiAir
De Rapid CombiAir techniek gaat een stap verder dan de Rapid Air, maar heeft een extra handigheidje. De airfryer stemt namelijk de luchtsnelheid af op jouw type gerecht. Wil je bijvoorbeeld een risotto bereiden? Dan kies je voor de lage luchtsnelheid. Je grilt stukken vlees met een hoge luchtsnelheid.
Standaard baktechniek
Een airfryer met een standaard baktechniek zuigt hete lucht aan en verwarmt deze. Zo verspreidt hij de lucht van bovenaf door de hele pan. Dankzij de werveling van de hetelucht gaart het eten en krijg je een knapperige buitenkant. Net als bij de andere baktechnieken gebruik je weinig tot geen olie voor je gerecht.
Wil je automatische bakprogramma's?
Bij sommige airfryers stel je zelf de temperatuur en baktijd in. Er zijn ook airfryers met automatische programma's. Hierbij stelt de airfryer voor jou de juiste baktemperatuur en -tijd in. Handig, zo gebruik je altijd de juiste instellingen.