4 redenen om mijn koekenpan te vervangen
1. De antiaanbaklaag is beschadigd of laat los
Als de antiaanbaklaag beschadigd is, vervang je de koekenpan. De antiaanbaklaag werkt dan namelijk niet meer goed, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Hoe snel een antiaanbaklaag beschadigt raakt, hangt af van het gebruik. Reinig je de pan in de vaatwasmachine en gebruik je metalen spatels? Dan beschadig je de baklaag snel. Dit zie je terug aan de krassen in je baklaag of wanneer hij ‘afbladdert’. We raden je aan dat je een koekenpan met de hand afwast en dat je alleen houten of siliconen spatels gebruikt.
2. De steel van mijn pan zit los
Geeft de steel van jouw koekenpan speling en voelt hij los aan wanneer je de pan optilt? Probeer dan meteen om de schroef in de steel vast te draaien. Voelt hij nog steeds losjes aan? Dan vervang je jouw koekenpan. Dit voorkomt namelijk gevaarlijke situaties tijdens het koken. Wanneer je een pan met loszittende schroeven gebruikt, krijgt het mechanisme steeds meer beschadigingen en bestaat de kans dat de steel losschiet.
3. Je Teflon pan is ouder dan 5 jaar
Gebruik je nog pannen met een Teflon antiaanbaklaag, die je vóór 2015 hebt gekocht? Dan is het verstandig om deze pannen te vervangen. In 2015 zijn er namelijk giftige stoffen ontdekt in Teflon. Sindsdien zijn er nergens meer Teflon pannen te koop met deze giftige stof. Hier is een wettelijk verbod opgelegd.
4. Je stapt over naar een inductie kookplaat
Stap je over naar een inductie kookplaat? Dan controleer je of je pannen daarvoor geschikt zijn. Wanneer je op inductie kookt, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Kookte je eerst op gas? Dan bestaat de kans dat de bodem van de pan iets krom getrokken is. Hierdoor maakt de pan niet meer goed contact met de kookplaat.