Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Iris

Welke melk gebruik je voor een cappuccino?

Er zijn verschillende soorten melk voor cappuccino's. Welke melk je voor een goede cappuccino gebruikt, speelt een belangrijke rol. Het is een kwestie van smaak, maar er zijn een aantal handige feitjes om rekening mee te houden. Wil jij weten wat de beste melk voor een cappuccino is en hoe je goed melkschuim maakt? Lees dan deze onderstaande tips voordat je begint met opschuimen.

Bekijk onze tips voor melk opschuimen

Bekijk onze tips voor melk opschuimen

Wij hebben een aantal tips verzameld voor welke melk je voor opschuimen gebruikt en hoe je het beste de melk opschuimt. De volgende tips nemen we met je door:

Tip 1. Gebruik volle, houdbare melk voor zacht en lobbig melkschuim.

Tip 2. Zorg dat de melk gekoeld is voordat je het opschuimt.

Tip 3. Kies plantaardige melk voor duurzame en lactosevrije cappuccino.

Tip 4. Zorg dat de opgeklopte melk een temperatuur van 60 tot 70 graden Celsius heeft.

Tip 1: Kies voor houdbare melk

Houdbare of verse melk?

Houdbare melk geeft het beste resultaat wanneer je het opschuimt. Dit komt omdat hier in verhouding meer eiwitten inzitten dan in verse melk. Deze eiwitten zijn nodig voor het maken van melkschuim. Het verschil tussen houdbare en verse melk is de manier waarop het bewerkt wordt. Verse melk die je in de supermarkt koopt, wordt verhit tot 70 graden Celsius; ook wel pasteuriseren genoemd. Bij houdbare melk gaat dit verhitten met 100 graden Celsius net een tandje harder. Buiten dat houdbare melk beter schuimt, heeft het nog een andere handige bijkomstigheid. Je bewaart het namelijk langer.

Tip 2: gebruik volle melk

Gebruik volle melk

Volle melk geeft over het algemeen meer smaak aan het schuim dan magere melk. De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes. Schuim dat gemaakt is met magere melk wordt al snel té luchtig, omdat er grote schuimbellen ontstaan. In de supermarkt vind je ook speciale opschuimmelk. Alleen is het verschil tussen volle melk en opschuimmelk niet groot. Deze melk bevat wat meer suiker en smaakt dus zoeter.

Tip 3: kies plantaardige melk

Plantaardige melk

Wil je een duurzame cappuccino maken of wil je graag lactosevrije melk? Dan kies je voor plantaardige melk. Met plantaardige melk maak je ook lekkere cappuccino's. De kwaliteit van het melkschuim verschilt wel per soort melk. Zo heb je bijvoorbeeld havermelk, sojamelk, amandelmelk en kokosmelk. Havermelk opschuimen werkt bijvoorbeeld goed. Met deze melk krijg je dik en stevig schuim dat vol van smaak is. Bij kokosmelk wordt het schuim wat dunner en luchtiger. Wij hebben 5 plantaardige melksoorten getest en gekeken met welke je de beste cappuccino maakt.

Tip 4: schuim op de juiste temperatuur op

Temperatuur van de melk

Hoe kouder de melk is voor je hem opschuimt, hoe beter. Bewaar de houdbare melk daarom het liefst in de koelkast, ook al is het pak nog ongeopend. Het opschuimen gaat namelijk het beste wanneer de melk gekoeld is. Dan valt er ook nog iets te zeggen over de temperatuur van de melk na het opschuimen. Idealiter maak je een cappuccino met opgeklopte melk tussen de 60 en 70 graden Celsius. Wanneer je het te veel verhit, gaan de eiwitten en vetten kapot. Hierdoor verdwijnt het schuim op jouw cappuccino als sneeuw voor de zon.

Iris
Artikel van:
Iris Koffie specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.