Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Joey

Hoe kies je de juiste pan?

Met behulp van verschillende kooktechnieken bereid je jouw favoriete producten tot een smaakvolle maaltijd. Bij elke kooktechniek hoort een geschikte pan. We onderscheiden in dit artikel de kooktechnieken bakken, koken, braden, grillen, wokken, stomen en stoven. We leggen uit wat de kooktechnieken inhouden en welke pan je nodig hebt om ingrediënten op die manier te bereiden.

Vergelijking kooktechnieken

Soort pan Bereidingen
Bakken Koekenpan Aardappeltjes, vlees en vis
Koken Kookpan Pasta, rijst en groenten
Braden Braadpan Stoofschotel, rollade en kippenpoten
Grillen Grillpan Vlees en vis
Wokken Wokpan Vlees en groenten
Stomen Stoomkoker Vlees, vis, aardappelen en groenten
Stoven Braadpan Stoofperen, sukadelappen, hachee

Bakken: snel bereiden van voedsel

koekenpan met vis

Bakken is de meest bekende en gemakkelijkste kooktechniek. Je gebruikt hiervoor een koekenpan waarin je een beetje olie of boter doet. Daarna bak je een stukje vlees of vis krokant en bruin. Maar ook andere ingrediënten zoals aardappelen, groente of een ei bereid je door middel van bakken.

Koken: ingrediënten bereiden in kokend water

kookpan met spaghetti

Met deze kooktechniek bereid je ingrediënten in kokend water. Je brengt water aan de kook in een kookpot en voegt hier aardappelen, rijst, pasta of groenten aan toe. Doordat je de deksel op de kookpan plaatst, blijft het vocht in de pan. Ook verbruik je minder energie wanneer je met een deksel kookt.

Braden: dichtschroeien en langzaam garen

braadpan met kippenbout

Wanneer je vis, vlees of gevogelte braadt, gebruik je een braadpan of een braadslede.Je braadt zowel op een kookplaat als in de oven. Je gebruikt weinig olie of vet, omdat je de ingrediënten eerst dichtschroeit en daarna lang verhit op laag vuur tot ze gaar zijn. Je braadt bijvoorbeeld een stoofschotel, rollade of kippenpoten.

Grillen: karakteristieke grillstrepen

grillpan met steak

Wanneer je voedsel grilt, blijven sappen en vitamines goed behouden. Je schroeit vlees, groenten en vis namelijk eerst dicht zodat vocht in het voedsel blijft. Hierdoor krijg je vaak een volle en typische smaak. Je gebruikt vaak een grillpan wanneer je grilt, maar het kan ook op de barbecue of in de oven.

Wokken: roerbakken op hoge temperatuur

wokpan met groente

Wanneer je snel een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten, is wokken zeer geschikt. Hierbij gaar je ingrediënten namelijk snel op hoge temperatuur. Vitamines en smaak blijven zo behouden en je voegt weinig olie toe. Wokken heet ook wel roerbakken. Je roert namelijk alle ingrediënten door elkaar zodat je in 1 pan in één keer een maaltijd bereidt. Wokken doe je in een wokpan. In de diepe pan met schuine, hoge randen roer je gemakkelijk alles door elkaar.

Stomen: garen in dampend water

stoompan met groente, vis, aardappel

Eten garen met stoom is erg gezond. Vitamines en smaak blijven optimaal behouden omdat je geen water of olie toevoegt. De structuur van de ingrediënten wordt niet aangetast zoals bij koken of bakken. Stomen doe je in een kookpan met een stoommandje of in de oven. Er zijn ook speciale stoompannen of elektrische stomers.

Stoven: langzaam garen

braadpan met stoofpotje

Met stoven bereid je vis, vlees of groenten in een klein laagje vet of vocht, op laag vuur en met de deksel op de pan. Je maakt bijvoorbeeld stoofpeertjes, sukadelappen, of hachee wanneer je stooft. Je gebruikt hiervoor een braadpan, die je op het fornuis zet of in de oven.

Joey
Artikel van:
Joey Pannen specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.