Wat mag je filmen met je IP camera en video deurbel?
Aan de slag met je IP camera of video deurbel
Wanneer je een slimme deurbel of IP camera gebruikt, gelden bepaalde regels voor privacy. Met deze tips zorg je dat je slimme apparaten aan de regels voldoen.
- Tip 1: film alleen je eigen terrein
- Tip 2: gebruik extra privacy instellingen
- Tip 3: waarschuw bezoekers
- Tip 4: verwijder beelden die je niet nodig hebt
Tip 1: film alleen je eigen terrein
Met je video deurbel of IP camera film je alleen wat van jou is. Dit zijn je eigen voor- of achtertuin, garage of oprit. De stoep of parkeerplaats voor je huis of de tuin van je buren mogen niet zomaar in beeld zijn. Staat bijvoorbeeld je auto op de parkeerplaats voor je huis en wil je die in de gaten houden? Dan mag je de parkeerplaats wel filmen. Zorg dan wel dat alleen het stuk waar je auto staat in beeld is.
Tip 2: gebruik extra privacy instellingen
De meeste slimme deurbellen en IP camera’s hebben extra privacy instellingen. Zo stel je op veel apparaten zones in waarmee je precies aangeeft wat ze wel en niet filmen. Kies bijvoorbeeld alleen je eigen voortuin en laat de tuin van de buren buiten beeld. Of zoom in op je eigen parkeerplaats en laat de rest van de straat buiten beeld.
Tip 3: waarschuw bezoekers
Je bent verplicht om mensen te laten weten dat jij ze filmt met een IP camera of video deurbel. Bij de meeste slimme deurbellen en camera’s krijg je hiervoor een waarschuwingssticker. Of zet een bordje neer met een waarschuwing. Zo kiezen mensen zelf of ze bij je aanbellen of langskomen als ze niet gefilmd willen worden.
Tip 4: verwijder beelden die je niet nodig hebt
Volgens de wet mag je camerabeelden niet langer dan 4 weken bewaren. Sla je opnames daarom zo kort mogelijk op. Hier zijn wel uitzonderingen voor. Zoals wanneer jouw IP camera of deurbel een inbraak filmt. In dit geval ben je wel verplicht om de camerabeelden aan de politie te geven als zij hierom vragen.