Wat is een videokaart in je pc en wat doet deze?
Wat is een videokaart?
Zoals gezegd maakt de videokaart de beelden aan die je op het scherm ziet. De kern van de videokaart berekent en verwerkt hoeveel beelden je nodig hebt en hoe snel deze naar de processor moeten. Voor alledaags gebruik, zoals het kijken van films of tekstverwerking, heb je geen zware kaart nodig. Dit geldt wel voor gaming of beeldbewerking. Hieronder zetten we kort op een rijtje wat beïnvloedt hoe krachtig je videokaart moet zijn:
- Gaming: type game, resolutie
- Fotobewerking: resolutie, soort foto/indeling, lagen
- Videobewerking: resolutie, framerate, lengte, effecten
- 3D bewerking: resolutie, aantal frames, polygons
Welke soorten videokaarten zijn er?
Shared videokaart
Een shared videokaart, of gedeelde videokaart, zit standaard op je processor. Deze videokaart werkt samen met het werkgeheugen in je computer. Deze soort videokaart gebruik je voor standaard taken, zoals tekstverwerking en het spelen van lichte games of lichte foto- en videobewerking. Het nadeel is dat een shared videokaart je computer trager maakt, vooral bij multitasking. Dit komt doordat een shared videokaart je werkgeheugen gebruikt. Voor zware foto- en videobewerking en competitieve gaming heb je een dedicated videokaart nodig.
Dedicated videokaart
Met een dedicated videokaart, of losse videokaart, draai je soepel zware grafische taken. Deze soort videokaart heeft een eigen werkgeheugen, waardoor je het RAM geheugen van je computer niet belast. Hoe zwaarder je taken, hoe meer werkgeheugen je nodig hebt. Een dedicated videokaart gebruik je bijvoorbeeld voor zware foto- en videobewerking, gaming, 3D bewerking of het sneller programmeren. Een dedicated videokaart klik je op het moederbord van je computer, maar is alleen vervangbaar in een desktop. Een laptop videokaart is niet vervangbaar.
Hybride videokaart
Sommige laptops hebben een mix, genaamd een hybride videokaart. Deze zit op de processor, maar gebruikt technologieën van beide soorten videokaarten. Hierdoor werkt deze sneller dan een shared videokaart, maar verbruikt hij minder stroom dan een dedicated videokaart. Je vindt deze videokaarten vooral in pc's met een AI ready processor, zoals de Intel Core Ultra.
Op welke specificaties moet je letten?
Wanneer je een videokaart kiest, let je op een aantal belangrijke specificaties. De chipset van de videokaart geeft in grote lijnen aan hoe krachtig deze is. Zo is een RTX 4060 krachtiger dan een RTX 4050. Hoe krachtig een videokaart is, hangt af van het aantal rekenkernen en het werkgeheugen. Hoe meer rekenkernen, hoe sneller je videokaart de grafische bewerkingen berekent. Dit geeft een vloeiender beeld, meer frames tijdens het gamen en verwerkt je foto's en video's sneller. Het werkgeheugen, ook wel VRAM genoemd, verwerkt deze berekeningen. Hoe meer VRAM je videokaart heeft, hoe soepeler deze zwaardere taken verwerkt. Zo heb je voor 3D bewerkingen meer VRAM nodig dan voor het bewerken van je vakantiefoto's.
Wat zijn de verschillen in een laptop of desktop videokaart?
De grootste verschillen vind je in de kracht van de videokaart. Gemiddeld is een desktop videokaart zo'n 30 procent krachtiger dan een laptop videokaart. Dit komt bijvoorbeeld door het grotere formaat van de kaart. Hierdoor heeft deze meer ruimte voor rekenkernen en een groter werkgeheugen. Daarnaast vervang je deze kaart gemakkelijker dan die van een laptop, bijvoorbeeld wanneer je deze wilt upgraden. Het lagere verbruik is het grootste voordeel van een laptop videokaart. Een desktop videokaart heeft vaak rond de 700 watt aan stroom nodig, waar een laptop videokaart genoeg heeft aan de batterij en oplader.
Hoe werkt de videokaart in Apple MacBook?
De videokaart van Apple zit geïntegreerd in de Silicon chip. Deze chip heeft een aantal GPU kernen, die aangeven voor welke grafische taken de laptop geschikt is. Zo is Apple MacBook met 30 of 40 GPU kernen geschikt voor 3D bewerking, waar een model met 14 of 18 kernen het beste is voor foto- en videobewerking. Je vervangt of breidt deze GPU kernen niet uit. Bepaal daarom goed van tevoren waar je Apple MacBook voor gebruikt, zodat je genoeg GPU kernen hebt voor je werk.