Hoe kies je een videokaart?
Samenvatting van eigenschappen
Het hangt van je gebruikssituatie af welke eigenschappen van een videokaart belangrijk zijn voor jou. Stel jezelf daarom de volgende vragen als je een videokaart kiest:
- Welke chipset heb je nodig?
- Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?
- Hoeveel rekenkernen heb je nodig?
- Hoe hoog moet het stroomverbruik zijn?
- Welke HDMI versie heb je nodig?
- Welke versies van DisplayPort zijn er?
- Hoeveel ventilatoren heb je nodig?
Welke chipset heb je nodig?
De chipset of grafische processor bepaalt de rekenkracht en de snelheid van de videokaart. Hoe hoger het getal achter de naam van de fabrikant, hoe krachtiger de chipset is. Voor zware games die je speelt met een Quad HD of 4K beeldkwaliteit, kies je voor een RTX 4070 of hoger. Voor lichte games zoals Fortnite is een NVIDIA RTX 4050 of 4060 bijvoorbeeld goed genoeg.
Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?
Het werkgeheugen van een videokaart noemen we ook het vRAM geheugen. We meten de hoeveelheid werkgeheugen in gigabyte. Het vRAM bepaalt hoeveel grafische bewerkingen de videokaart tegelijk uitvoert. Met een hoog werkgeheugen, zoals 16 GB, voert je pc meerdere zwaardere taken uit. Denk bijvoorbeeld aan livestreamen terwijl je gamet, of verschillende grafische programma's gebruiken voor 3D bewerkingen. Zo game je met vloeiende beelden en heb je geen last van haperingen.
Wat zijn rekenkernen?
De rekenkernen (CUDA cores) renderen de beelden van je games. Dit zorgt bijvoorbeeld voor realistische lichteffecten en schaduwen. Zo heeft een RTX 4060 3.072 CUDA cores. Hiermee game je in full hd resolutie met vloeiende beelden en een constante 60 frames per seconde (fps). Wil je met een hogere resolutie gamen? Kies dan voor een videokaart met meer CUDA cores, zoals de RTX 4080. Deze verwerkt taken nog sneller, waardoor je met scherpere beelden gamet.
Hoe hoog moet het stroomverbruik zijn?
Het Thermal Design Power (TDP) is het maximale stroomverbruik van de videokaart. Dit meten we in het aantal watt. Als je een zware game speelt, zoals Microsoft Flight Simulator, verbruikt je videokaart veel energie. Hierdoor is het belangrijk dat de videokaart koel blijft. Hoe meer TDP je videokaart heeft, hoe meer hitte hij afvoert. Zo presteert je pc goed zonder haperingen. Een RTX 4080 met een goede koeling en een TDP van 320 watt werkt bijvoorbeeld beter dan een RTX 4090 met een lager maximaal stroomverbruik.
Welke HDMI versie heb je nodig?
Je sluit je gaming monitor aan met een HDMI of DisplayPort. Als je gamet met een lagere verversingssnelheid dan 144 hertz, kies je voor een HDMI aansluiting. Er zijn verschillende versies voor ingebouwde HDMI poorten. De meeste videokaarten hebben een HDMI 2.1 poort. Dit is de nieuwste versie. Met deze HDMI aansluiting speel je games met 4K resolutie en een verversingssnelheid van 120 hertz. Met een HDMI 2.0 aansluiting geniet je ook van 4K beelden, maar met een maximale verversingssnelheid van 60 hertz.
Welke versies van DisplayPort zijn er?
Hou je van snelle shooters of race games met vloeiende beelden? Gebruik dan een DisplayPort aansluiting. DisplayPort ondersteunt een verversingssnelheid van 144 hertz of hoger. Voor een DisplayPort aansluiting zijn er 2 opties: 1.4a en 2.0. Met een DisplayPort 2.0 aansluiting game je met een verversingssnelheid tot 240 hertz met een 4K resolutie. Daarnaast is deze poort toekomstbestendiger, omdat hij 8K beelden tot 120 hertz aankan. De 1.4a heeft een verversingssnelheid tot 120 hertz als je met een 4K beeldkwaliteit gamet.
Hoeveel ventilatoren heb je nodig?
De ventilator van een videokaart zorgt voor koeling. Een videokaart kan erg warm worden tijdens het gamen. Met 2 of meer ventilatoren blijven je componenten gekoeld, ook als je een zware game speelt met een hoge beeldkwaliteit. Videokaarten met 3 ventilatoren zorgen voor meer koeling dan een grafische kaart met 2 ventilatoren. Zo game je langer door, zonder dat je pc minder goed presteert. Ook maakt je pc minder lawaai als je 3 ventilatoren gebruikt.