Wat is een SSD?
Wat is een SSD?
Zoals gezegd is een SSD een schijf waar je allerlei bestanden op bewaart, net zoals op een klassieke HDD. Het verschil is dat de SSD eigenlijk geen schijf is, maar een chip. Een SSD heeft geen bewegende onderdelen, maar cellen waar je bestanden op bewaard worden. Hierdoor is een standaard SSD tot wel 4 keer sneller dan een standaard HDD. Er zijn interne en externe SSD's, die allebei verschillende voordelen bieden. Met een interne SSD starten je computer en programma's binnen enkele seconden op. Een externe SSD neem je gemakkelijk mee en zet je bestanden snel over naar andere apparaten.
Wat zijn interne SSD's en externe SSD's?
Interne SSD
Een interne SSD verschilt op veel vlakken met een interne HDD, vooral in het gebruiksgemak.. Een SSD is sneller, zuiniger, gaat langer mee en maakt veel minder geluid dan een HDD. Daarnaast gaat een SSD langer mee dan een HDD, soms tot wel 20 jaar. Vergeet niet dat HDD's meer opslagruimte bieden, met modellen tot wel 22 terabyte. Bij een SSD is dit maximaal 8 terabyte. Daarom werkt een SSD vaak het beste in combinatie met een HDD. Bewaar de meestgebruikte bestanden op je SSD en minder belangrijke documenten op een HDD. Zo houd je de SSD mooi opgeruimd.
Externe SSD
Net zoals bij HDD's zijn er ook externe SSD's. Deze opslagschijven zijn tussen de 5 en 20 keer sneller dan een externe HDD, waardoor je bestanden binnen enkele seconden overzet of opent. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je veel onderweg of met grote bestanden werkt. Door de usb C of Thunderbolt 3 aansluiting werken externe SSD's ook samen met je smartphone. Zo zet je eenvoudig je hele fotogalerij over in de autorit terug naar huis. Het nadeel zit wel in de capaciteit. Net zoals bij interne SSD's is de totale opslagcapaciteit lager dan bij een externe HDD.
Hoe verschilt een SSD met een HDD?
Interne HDD vs. interne SSD
Zoals gezegd vind je de grootste verschillen tussen een interne HDD en interne SSD in het gebruiksgemak. De snelheid van een HDD is beperkt door door de kleine draaischijf, waar een SSD cellen gebruikt. Door de bewegende onderdelen duurt het langer om iets over te zetten. Daarnaast zorgt deze schijf voor lawaai, vooral bij zwaar gebruik. Het grootste voordeel van een HDD is de opslagcapaciteit. Deze is soms wel 3 of 4 keer hoger dan die van een SSD. Ook komt een interne HDD vaker voor bij bijvoorbeeld een NAS. Interne SSD's zijn daar nog niet gebruikelijk.
Externe HDD vs. externe SSD
Ook hier vormt het gebruiksgemak van een externe SSD een groot voordeel over de externe HDD. De snelle lees- en schrijfsnelheden, het stille draaien en de langere levensduur zijn ook hier van toepassing. Daarnaast heeft een externe SSD een usb C of Thunderbolt 3 poort, waardoor er meerdere kabels op passen. Bij een externe HDD is dit bijna altijd micro usb B. Hierdoor wissel je met een externe SSD makkelijker tussen kabels en apparaten. Maar, ook hier speelt hetzelfde nadeel. De opslagcapaciteit van een externe HDD ligt vaak hoger dan die van een SSD.
Welke soorten interne SSD's zijn er?
2,5 inch SSD
De 2,5 inch SSD's zijn de meest gangbare interne SSD's en ook de meest voorkomende. Deze SSD's verbind je met een SATA kabel en plaats je in vrijwel iedere laptop, desktop of zelfs NAS. Deze schijven hebben een maximale lees- en schrijfsnelheid tot ongeveer 600 megabytes per seconde. Hierdoor zijn ze tot wel tien keer sneller dan een klassieke harde schijf.
M.2 SATA SSD
Naast de 2,5 inch SATA SSD's, bestaan er ook M.2 SATA SSD's. Deze kleine reepjes prik je direct in het moederbord en handelen op dezelfde snelheden als een 2,5 inch SSD. Hierdoor houd je meer ruimte voor andere componenten in je computer. Een M.2 SATA SSD kenmerkt zich door de aansluiting, ook wel sleutel genoemd. Deze bestaan uit aansluiting met 6 pinnen (B sleutel) en een met 5 pinnen (M sleutel). Kijk daarom goed naar de aansluitingen op je moederbord, voordat je tot aankoop overgaat.
M.2 NVMe SSD
Een NVMe M.2 SSD is het neusje van de zalm wat betreft interne opslag. Door de hoge lees- en schrijfsnelheden tot wel 7 gigabyte per seconde, zijn lange wachttijden verleden tijd. Zo zet je een 4K film van 14 gigabyte in slechts 2 seconden over. Let wel goed op voor je een M.2 NVMe SSD koopt. Deze moet namelijk op je moederbord passen via de M sleutel. Check dus vooraf goed of de M2 PCIe SSD die je op het oog hebt ook voor jouw apparaat geschikt is.
Meer advies over SSD's
Wil je meer lezen over SSD's? Bijvoorbeeld over de levensduur, of over de opslagcapaciteit? Of waar je op moet letten bij het kopen van een M.2 SSD? Klik dan op de onderstaande link om naar de advieshub voor SSD's te gaan. Hier vind je meer advies over zowel interne als externe SSD's en waar je op moet letten.