Hoe kies je een interne SSD?
Interne SSD kiezen
Voor je een SSD koopt, vraag jezelf een aantal punten af. Wanneer je de verkeerde kiest, past deze bijvoorbeeld niet in je pc. Stel jezelf daarom de volgende vragen:
- Welk type SSD heb je nodig?
- Hoeveel opslagcapaciteit heb je nodig?
- Hoe snel moet de SSD zijn?
- Wil je een duurzame SSD?
- Hoe lang moet de SSD meegaan?
Welk type SSD heb je nodig?
2,5 inch SATA
Een 2,5 inch SATA SSD is de meest voorkomende soort interne SSD. Deze bouw je met een bracket en SATA kabel in je desktop of laptop en zijn tot wel 10 keer sneller dan een normale interne harde schijf. Deze schijven halen een maximale lees- en schrijfsnelheid van ongeveer 600 megabytes per seconde. Zo zet je een 4K film in ongeveer een halve minuut over.
M.2 SATA
Naast het 2,5 inch formaat, bestaan er ook M.2 SATA SSD's. M.2 SSD's zijn kleine repen die je direct op het moederbord aansluit via de pinnen aan de bovenkant. Een SATA M.2 SSD herken je aan de 2 sleutels aan de bovenkant. Deze bestaat uit een met 6 pinnen (B sleutel) en een met 5 pinnen (M sleutel). Kijk goed naar de aansluitingen op je moederbord, zodat je weet welke je moet gebruiken. Qua snelheid is een M.2 SATA SSD net zo snel als een 2,5 inch SSD.
M.2 NVMe
Wanneer je op zoek bent naar de snelste SSD's, kies dan voor een M.2 NVMe SSD. Deze SSD's halen lees- en schrijfsnelheden tot wel 7.000 megabyte per seconde, waardoor je bestanden in enkele seconden over zet. Let wel goed op voor je een M.2 NVMe SSD koopt. Deze moet namelijk op je moederbord passen via de M sleutel. Check dus vooraf goed of de M2 PCIe SSD die je op het oog hebt ook voor jouw apparaat geschikt is.
Hoeveel opslagcapaciteit heb je nodig?
De functie van een SSD is het bewaren van bestanden. Daarom is het handig om te weten hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt voor jouw gebruikssituatie. Bijvoorbeeld wanneer je alleen het besturingssysteem van je pc op de SSD plaatst. Dan is een SSD met 250 gigabyte meer dan genoeg. Voor zakelijk gebruik kijk je al snel naar ongeveer 1 terabyte, voor het bewaren van foto's, spreadsheets, data en meer. Ga je professioneel aan de slag? Kies dan voor een 2 terabyte interne SSD. Zo weet je dat grote bestanden en media met een hoge resolutie op de schijf passen.
Hoe snel moet de SSD zijn?
Een SSD is tot wel 10 keer sneller dan een normale HDD, maar ook onderling zijn er verschillen. Zo ligt de maximale snelheid van een SATA SSD rond de 600 megabytes per seconde, maar haalt een NVMe SSD snelheden tot 7.000 megabytes per seconde. Helaas is het kiezen van de juiste snelheid geen geheel vrije keuze. Controleer altijd de handleiding van je moederbord. Zo weet je welke M.2 sleutel je nodig hebt en of je überhaupt ruimte hebt voor een SSD.
Wil je een duurzame SSD?
Het soort geheugen van een SSD bepaalt hoe duurzaam deze is. Dit geheugen geeft aan hoeveel energie deze gebruikt, maar ook hoe snel en nauwkeurig de SSD werkt. Zo zijn SLC (Single Level Cell) SSD's snel en nauwkeurig in gebruik, maar verbruiken deze het meeste energie. Daarnaast bepaalt het soort geheugen ook de prijs. Een Triple Level Cell SSD is minder nauwkeurig, omdat het 3 bits per cell gebruikt. Maar, het voordeel is dat deze SSD's beter verkrijgbaar en goedkoper zijn dan bijvoorbeeld SLC of 3D NAND.
Hoe lang moet de SSD meegaan?
Naast de duurzaamheid, bepaalt het soort geheugen ook de levensduur van je SSD. Hoe minder cellen per handeling gebruikt worden, hoe langer de SSD meegaat. Zo heeft een Single Level Cell SSD een langere levensduur dan een Multi Level Cell SSD. Dit zie je terug in het aantal terabytes written, wat aangeeft hoeveel terabytes je schrijft voor de SSD ermee ophoudt. Het is daarom handig dat je een SSD kiest met een hoog terabytes written wanneer je deze professioneel gebruikt. Denk aan een TBW van ongeveer 600 terabyte.
Meer advies over SSD's
Wil je meer lezen over SSD's? Bijvoorbeeld over hoe je een SSD inbouwt en vervolgens installeert? Of waar je op moet letten bij het kopen van een M.2 SSD? Klik dan op de onderstaande link om naar de advieshub voor SSD's te gaan. Hier vind je meer advies over SSD's en waar je op moet letten.