Wat is een NAS en wat kun je ermee?
NAS in het kort
De term NAS is een afkorting voor Network Attached Storage, wat 'opslagruimte verbonden met je netwerk' betekent wanneer je het vrij vertaalt. Zie een NAS dus als een soort eigen clouddienst, waar je bestanden op bewaart en opent. Een NAS gebruik je in combinatie met een of meerdere interne harde schijven, waar je de bestanden op bewaart. Zo is een NAS in essentie een kleine computer, speciaal ontworpen voor het bewaren van je media en documenten die je zowel lokaal als op afstand opent.
Wat doet een NAS precies?
Zoals gezegd is een NAS ontwikkeld voor het opslaan en het openen van bestanden, als een soort slimme harde schijf. Een NAS werkt ook vaak in combinatie met een bepaalde app, die je via een smartphone of tablet beheert. Zo stream je films, series en muziek naar je mobiele apparaat. Daarnaast maakt een NAS een gedeelde map aan op je computer of telefoon. Deze map open je overal waar je een internetverbinding hebt, zodat je altijd toegang hebt tot je bestanden. Ten slotte is een NAS ook geschikt voor het maken van back-ups, waarmee je altijd een kopie hebt van gevoelige bestanden. Zo raak je nooit meer een belangrijk document kwijt.
Waarom wil je een NAS?
Een NAS is een veilige en ruime opslag die overal toegankelijk is voor jou en andere gebruikers met toegang. Omdat je alles draadloos opslaat, heb je altijd en overal de mogelijkheid voor het openen van bestanden. Zo heb je geen gedoe meer met kabels of het verplaatsen van schijven en computers. Daarnaast is een NAS erg gebruiksvriendelijk en ook te gebruiken met een smartphone of tablet.
Welke soorten NAS zijn er?
Staande NAS
Een staande NAS is de meest voorkomende soort en is ook het meest geschikt voor thuisgebruik en voor kleine bedrijven. Deze kastjes lijken op een kleine desktop, met ruimte tot maximaal 6 schijven. Door het design past deze soort NAS ook prima in het interieur van een huis. Daarom zijn staande NAS apparaten het meest geschikt voor persoonlijk gebruik of klein zakelijk gebruik.
Rackmount
Een rackmount NAS is juist weer geschikt voor zwaarder gebruik. Deze platte, langwerpige NAS apparaten komen vaker voor als zakelijke dataservers, omdat ze ruimte bieden voor meerdere harde schijven. Daarnaast zijn rackmounts geschikt voor het maken van backups in RAID-modules onder zware werkdruk, in tegenstelling tot een staande NAS. Ben je dus op zoek naar een NAS voor een zakelijke server? Kies dan voor een rackmount.
Hoe bewaar je bestanden op een NAS?
Een NAS zelf is niet voldoende voor het opslaan van bestanden, hier heb je één of meerdere interne harde schijven voor nodig. De meest voorkomende soort is de 3,5 inch HDD, maar er zijn NAS die ook 2,5 inch HDD's, 2,5 inch SSD of M.2 SSD's ondersteunen. De HDD plaats je in één van de beschikbare sloten van je NAS, waarna deze als beschikbare 'volume' verschijnt. Hoe meer sloten je NAS biedt, hoe meer harde schijven je in de NAS plaatst voor een grotere opslagruimte. Let wel op, een NAS heeft altijd een maximale opslagcapaciteit.
Hoe kies je een NAS?
Bij het kiezen van een NAS komen veel specificaties aan bod. Bijvoorbeeld de kracht van de processor of het aantal ethernetpoorten. Of het aantal drive bays voor hoeveel harde schijven je erin plaatst. Het kiezen van een NAS is geen abc'tje en daar helpen wij je graag bij. In het onderstaande adviesartikel zetten we de belangrijkste specificaties op een rijtje en leggen wij je uit waar je deze voor gebruikt.