Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Steven

Hoe kies je een NAS?

Een NAS is een veelzijdig apparaat waar je van alles mee doet. Dit maakt het des te lastiger kiezen, want elke NAS bewaart foto's en video's, maar biedt ook extra functies. Zorg in ieder geval dat je voldoende sloten voor je harde schijven hebt. In dit adviesartikel leggen wij je uit hoe je een NAS kiest en wat verschillende specificaties betekenen.

Wat is een NAS?

NAS ofwel Network Attached Storage

Een NAS is een kleine computer, die speciaal is ontwikkeld voor het bewaren van bestanden. Met een NAS beheer, deel en stream je verschillende documenten en media via het verbonden netwerk. Zo is een NAS vergelijkbaar met je eigen persoonlijke cloud die je zowel voor privé als zakelijk gebruikt. Kijk bijvoorbeeld een film op je smartphone, die op je NAS is opgeslagen. Daarnaast gebruik je een bijvoorbeeld ook als surveillance station voor je bewakingscamera's of als datastation wanneer je een klein bedrijf hebt. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Een NAS kiezen

Voor je een NAS koopt is het belangrijk om jezelf wat vragen te stellen. Bijvoorbeeld over je gebruikssituatie, het aantal harde schijven dat je hebt of met welk besturingssysteem je voornamelijk werkt. Daarom zetten we de volgende vragen voor je op een rijtje:

  • Welk soort en welk merk NAS wil je?
  • Hoeveel slots of drive bays heb je nodig?
  • Hoe en met hoeveel mensen wil je de NAS gebruiken?
  • Welke hardware wil je?
  • Welke poorten moet je NAS hebben?
  • Welke functies wil je op je NAS?
  • Welke extra's wil je op je NAS?

Welk soort NAS wil je?

Man stopt harde schijf in bracket voor uitbreidbare NAS

Er zijn 2 soorten NAS om uit te kiezen: staand of rackmount. Een staande NAS komt het meeste voor en is vaak geschikt voor persoonlijk of klein zakelijk gebruik. Een rackmount NAS gebruik je voor zware data of surveillance servers. Het is natuurlijk een beetje teveel van het goede wanneer je een rackmount NAS in je woonkamer plaatst. Of wanneer je een gigantische dataserver op een instapmodel staande NAS installeert.

Welk merk NAS wil je?

Synology NAS

Ook het merk van je NAS is van invloed. Net zoals bij allerlei andere productsoorten, biedt het ene merk net iets meer dan het andere merk. Ben je op zoek naar een simpele instap NAS of wil je een kant-en-klare NAS? Kies dan voor Western Digital, bijvoorbeeld met de My Cloud reeks. Wil je meer softwaremogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid? Kies dan voor Synology. De NAS apparaten van QNAP en Asustor bieden krachtigere hardware voor een lagere prijs, maar zijn erg technisch om op te zetten. Daarnaast heeft ieder merk eigen applicaties voor het gebruik van je NAS. Lees jezelf goed in welke applicaties er zijn, voor je een merk kiest.

Hoeveel slots of drive bays heb je nodig?

NAS met 2 bays harde schijf sloten

De gleuven waar je een interne harde schijf in plaatst heten slots of drive bays. Hoe meer vrije sloten je hebt, hoe meer harde schijven je in de NAS plaatst en hoe groter je opslagruimte is. Daarnaast heb je met meer dan één slot de mogelijkheid om een RAID opstelling te creëren. Met een RAID opstelling werken de harde schijven met elkaar samen, bijvoorbeeld voor het aanmaken van error correction codes of back-ups. Zo bewaar je bestanden dubbel in RAID-1 en creëer je een grotere opslag met RAID-0. Wil je meer weten over RAID opstellingen? Klik dan op het onderstaande adviesartikel.

Hoe en met hoeveel mensen wil je de NAS gebruiken?

Specialist aan het werk met een NAS naast de laptop

Uiteraard is het ook belangrijk om te weten hoe je de NAS wilt gebruiken. Dit hangt enigszins samen met hoeveel mensen tegelijkertijd verbonden zijn met het apparaat. Zo is het gebruik voor een surveillance station anders dan wanneer je met 10 mensen in een MKB op een NAS werkt. Bepaal daarom goed voor jezelf, hoe en wie de NAS allemaal gaan gebruiken. Op basis van deze informatie wordt het kiezen van de juiste hardware makkelijker.

Welke hardware wil je in de NAS?

RAM slot in een NAS

Weet je hoe, waar en met hoeveel mensen de NAS wilt gebruiken? Dan is het tijd om te kijken naar welke hardware je nodig hebt. De belangrijkste twee onderdelen zijn de processor en het werkgeheugen. De processor voert de berekeningen uit, het werkgeheugen bewaart deze berekeningen tijdelijk. Hoe krachtiger de processor en hoe meer werkgeheugen, hoe sneller de NAS werkt en hoe meer werk de NAS aan kan. Wil je een snel werkende NAS? Kies dan voor een NAS met een hoge kloksnelheid en DDR4 RAM. Wanneer je wilt multitasken kies je een NAS met minimaal een quad core processor (4 kernen) en minimaal 4 gigabyte RAM.

  • Surveillance: Dual core of quad core processor met 4GB RAM
  • MKB: Dual of quad core en 4GB RAM
  • Thuisgebruik: Dual core en 2 of 4GB RAM

Welke poorten moet je NAS hebben?

Ethernet poort NAS

Ondanks dat een NAS draadloos verzendt en ontvangt, moet deze wel aangesloten zijn op het netwerk. Daarom is het belangrijk om te kijken welke fysieke poorten, bijvoorbeeld ethernetpoorten, je NAS nodig heeft. Zo is het handig om meerdere ethernetpoorten te hebben wanneer je meer dan één netwerk hebt. We zetten de poorten hieronder op een rijtje:

  • Ethernetpoort: 1GbE, 5GbE of 10GbE, hoe hoger het getal, hoe hoger de doorvoersnelheid van het internet.
  • Extra ethernetpoort(en): voor het verbinden met meerdere netwerken.
  • Usb poort: voor het verbinden van externe harde schijven, usb sticks of andere apparaten.
  • Hdmi poort: voor het overzetten van beeld wanneer je niet draadloos streamt.

Welke functies wil je op je NAS?

Streamen met een NAS

Naast de kracht van een NAS en de basisfuncties van het streamen, beheren en bewaren van bestanden, zijn er meer functies die een NAS biedt. Bijvoorbeeld DLNA ondersteuning voor het streamen van media naar andere apparaten, of het creëren van een printer server. Of werk je veel met Apple devices? Zorg er dan voor dat je NAS Apple Time Machine ondersteunt, zodat je ook backups maakt van je Mac bestanden. Een andere interessante functie is IFTTT. Dit staat voor 'if this, then that' en geeft aan of de NAS acties met elkaar koppelt. Bijvoorbeeld het verzenden van een mailtje, wanneer iemand een bestand op de NAS plaatst.

Welke extra's wil je op je NAS?

M.2 SSD in een NAS voor het creëren van extra cache

Een NAS biedt veel functies om het beheren, bewaren en openen van bestanden makkelijk te maken, maar wellicht wil je nog iets meer. Bijvoorbeeld het creëren van een razendsnel cachegeheugen met M.2 NVMe SSD's. Wanneer je veel multitaskt, zorgt dit voor een extra snelle verwerking van je taken. Of misschien wil je een snelle overdracht tussen je externe harde schijf en NAS? Kies dan voor een NAS met usb C of Thunderbolt 3 poort.

Steven
Artikel van:
Steven NAS specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.