Wat doe je als je magnetron kortsluiting veroorzaakt?
De oorzaken van kortsluiting
Je magnetron valt zomaar uit. Dit betekent niet dat hij kapot is. Het heeft vaak te maken met de stroomvoorziening. We vertellen je er alles over in dit artikel.
- Je magnetron valt uit
- Je magnetron veroorzaakt kortsluiting
- Hoe controleer je je stroomgroep?
Je magnetron valt uit
Valt je magnetron telkens zonder reden uit? Dit komt waarschijnlijk door piekbelasting. Er zijn te veel apparaten op één stroomgroep aangesloten en de stroomgroep is niet sterk genoeg.
- Probeer de magnetron uit bij een stopcontact buiten je keuken.
- Doet de magnetron het nu wel? Dan weet je dat het ligt aan de stroomgroep.
- Controleer het maximale vermogen van de groep in de keuken en of de keukenapparaten dit vermogen bij gebruik niet overschrijden.
Je magnetron veroorzaakt kortsluiting
Je zet je magnetron aan en de stoppen slaan door. Erg vervelend! Dit komt waarschijnlijk doordat je te veel apparaten op één stroomgroep hebt aangesloten.
- Check het maximale vermogen van de stroomgroep in de keuken. In de volgende alinea vertellen we je hoe je dit doet.
- Controleer daarna of het verbruik van je keukenapparatuur bij elkaar opgeteld, niet hoger is dan dit maximale vermogen. Hoe je dit doet, lees je in de volgende alinea.
Hoe controleer je je stroomgroep?
Elk apparaat heeft een aansluitwaarde. Je vindt deze in de handleiding. Dit geeft aan hoeveel vermogen het apparaat (maximaal) gebruikt. De som van alle apparaten bepaalt de benodigde aansluitcapaciteit van een aansluiting. Deze mag niet hoger zijn dan het vermogen van de stroomgroep. Is het vermogen hoger, dan vallen apparaten uit of ontstaat er kortsluiting. Controleer in dit geval of je een aantal apparaten op een andere groep kunt aansluiten of regel een elektricien die een extra stroomgroep aanlegt.