Wat betekenen de symbolen op een magnetron?
Magnetron
Met de magnetronstand ontdooi je etenswaren of warm je restjes van gisteren op. Daarnaast is deze stand zeer geschikt om broccoli, boontjes of aardappels te koken. Met de magnetronstand heb je minder water nodig dan wanneer je groente kookt in een pan. Zo blijven de vitamines in het eten en giet je deze niet met het water weg.
Ontdooien
Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder deze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of gehakt voor in de pastasaus. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht. De magnetron start hierna met het juiste wattage en de juiste ontdooitijd. Daarna circuleert de lucht met een lage temperatuur door de magnetron.
Crisp
Een crispfunctie zit alleen op een combi magnetron. Met deze functie bak je krokante ovenfriet, geef je jouw pizza een knapperige bodem of maak je kip met een krokant velletje. De crispfunctie werkt alleen in combinatie met een crispplaat of crispschaal. De extra hete schaal verwarmt de onderkant, terwijl de grill zich richt op de bovenkant van je maaltijd. Met de crispfunctie versnel je het bakproces, zodat je snel een knapperig gerecht op tafel zet.
Hetelucht
Het symbool voor de hetelucht stand is een ventilator. Op deze stand gebruikt de magnetron een ventilator die de warmte gelijkmatig verdeelt. Dit is handig, omdat je relatief snel én op meerdere niveaus bakt. Je plaatst dus zonder problemen meerdere ovenroosters of bakplaten met koekjes in de magnetron. Met deze stand bereid je bijvoorbeeld een ovenschotel, afbakbroodjes of friet. Voor het bakken van een taart is deze stand minder geschikt.
Stomen
Met de stoomfunctie op een magnetron stoom je groenten in een stoombakje. Dit bakje vul je met water en stop je daarna in de magnetron. Op deze manier bereid je groenten zonder dat ze smaak, vitamines en structuur verliezen.
Grote grill
Hiermee schakel je de volledige grill van de magnetron in. Met de grill gratineer je een gerecht of geef je een stuk kip of vis een knapperig korstje. Ook maak je groenten als paprika, courgette of aubergine smakelijk klaar. Door het grillen krijgt het een typische, zoete grilsmaak. Voor het bereiden van dikke stukken vlees is de grill niet geschikt. Wanneer je een te dik stuk vlees grilt, is het lastig de binnenkant te garen zonder dat de buitenkant verbrandt.
Kleine grill
Bij een aantal magnetrons gebruik je gemakkelijk maar een deel van de grill. Kijk wel goed om welk gedeelte van de grill het gaat, zodat je het gerecht er goed onder plaatst. Meestal gaat het om het middelste gedeelte van de grill. De kleine grill gebruik je op dezelfde manier als de grote grill, alleen dan voor kleinere hoeveelheden.
Pizzastand
De pizzastand is vaak een combinatie van de heteluchtstand en het verwarmingselement onder in de magnetron. De extra hitte vanaf de onderkant geeft je pizza een krokante bodem. Je gebruikt de pizzastand ook voor andere gerechten waarbij de bodem goed moet garen, zoals een quiche.
Onderwarmte
Bij de onderwarmte stand komt de warmte van verwarmingselement onder in de magnetron. Je gebruikt deze stand voor au bain-marie of om een gerecht na te bakken. Bij het bakken van een ovenschotel, quiche of taart gaart op deze manier de onderkant goed, maar verbrandt de bovenkant niet. Op deze stand gebruik je bij voorkeur maar 1 bakplaat of rooster. De warmte van het onderste verwarmingselement komt namelijk niet bij de tweede bakplaat of het tweede rooster terecht.
Bovenwarmte
Bij bovenwarmte schakelt je magnetron alleen het bovenste verwarmingselement in. Deze functie gebruik je voor het bakken van taarten waarbij de bodem al afgebakken is. Zo voorkom je dat je appeltaart een zwarte bodem krijgt. Ook gebruik je bovenwarmte wanneer je iets gratineert, zoals een schaal lasagne of witlof met ham en kaas.
Circulatiegrill
Wanneer je kiest voor de circulatiegrill stand schakelt je magnetron afwisselend de grill en ventilator in. Op deze manier blaast de magnetron om de zoveel tijd hete lucht rond je gerecht. Je vergelijkt het met het bereiden van een stuk vlees aan een draaispit. Hierdoor garen grote stukken varkensfilet, karbonade of rosbief beter. Wanneer je bij grotere stukken vlees en vis alleen de grill gebruikt, loop je het risico dat de buitenkant verbrandt terwijl de binnenkant nog rauw is.